Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Africa
Schrijf recensie

"Theatervoorstelling bezocht? Deel je mening met andere theaterbezoekers!"

Africa

NTGent

Intrigerende, deels autobiografische monoloog door Oscar van Rompay. ‘Africa is zwart, traag en stil, zoals het continent soms. Het lijkt wel of Peter Verhelst met elke voorstelling die hij maakt (Lex, Julius Caesar, Nero) zijn publiek sterker in het hart raakt.’ (Het Nieuwsblad).

Afrika, waar het ongeremde heerst. Waar de mens nog aandacht schenkt aan de gevoelens die in de vergeten krochten van zijn lichaam huizen. En, net zoals de ongerepte landschappen in Afrika, is de mens er wild en woest. Een buitensporige en oncontroleerbare schoonheid. Of dat willen we toch geloven. In Africa (met een ‘c’, zoals een hippe merknaam voor donkere chocolade) worden we geconfronteerd met een onophoudelijk verlangen naar het ‘andere’. We projecteren vaak een soort puur en onversneden karakter op wat we niet kennen. Een romantische bevlieging, waarin het ‘exotische’ en het ‘andere’ nogal arrogant wordt gezien als teloorgegane schoonheid, of een stadium van menszijn dat onze westerse ‘geëvolueerde’ samenleving ontgroeid zou zijn…

Schrijver Peter Verhelst en acteur Oscar Van Rompay besloten hun passie voor het onbekende te bundelen, en vooral: kritisch te bevragen. Het levert een ongewone maar fascinerende voorstelling op die de toeschouwer murw op zijn theaterstoeltje achterlaat. ‘Ongemakkelijk oprecht. (...) Verhelst besluipt je.’ (Knack)
Tekst: Peter Verhelst en Oscar van Rompay
Regie: Peter Verhelst
Spel Oscar Van Rompay