Theater.nl spreekt André van Duin: “Normaal gesproken ga ik naar bijna alles dat speelt”

André van Duin: wie kent hem niet. De komiek en zanger vulde jarenlang de theaters met vele fantastische shows, hilarische typetjes en mooie liedjes, en presenteerde diverse televisieprogramma’s, waaronder Animal Crackers en Heel Holland Bakt. Ook na een jaar waarin er voor André veel is veranderd, blijft hij een bezig bijtje. We spraken hem over zijn plannen en zijn voorliefde voor het theater.

Het afgelopen jaar was voor iedereen een uitdaging, maar corona was helaas niet het enige waar André mee te maken kreeg. Ruim een jaar geleden nam hij afscheid van zijn geliefde echtgenoot Martin, die na een lange strijd overleed aan kanker. Een paar maanden erna kreeg André zelf de diagnose: darmkanker. Tussen de opnames van Heel Holland Bakt door kreeg hij chemotherapie en begin dit jaar volgde een operatie.

Betekent dit dat het tijd is om wat rustiger aan te doen? Niet als het aan André ligt: "Het gaat heel goed. Ik heb nergens last van en alles loopt weer goed. Ik ben een week na de operatie alweer aan de slag gegaan," zo vertelt hij opgewekt.

Geen heimwee naar theater

In André’s situatie is het niet zo gek dat corona toch een beetje op de achtergrond stond: "Ik heb al zoveel meegemaakt het afgelopen jaar, nee ik was er niet zo bang voor." Wat hierbij helpt is dat hij voornamelijk nog werkt voor televisie en dat bevalt de komiek prima.

Op de vraag of hij het theater mist, krijgen we een aarzelende 'nee' terug: "Ik heb dat heel lang gedaan, theater. Maar nu een avond met zijn allen in een bus naar Venlo, daar kijk ik echt niet meer naar uit. Dus wat dat betreft mis ik het niet. Misschien in een vast theater nog een keer een klein programmaatje doen, dat lijkt me wel leuk. Maar het staat voorlopig niet op de planning."

"Normaal gesproken ga ik naar bijna alles dat speelt"

Dat hij zelf niet meer op het podium staat, betekent trouwens niet dat hij nooit meer in het theater komt. Integendeel, hij vertelt vol enthousiasme over de laatste keer in het rode pluche: "De laatste voorstelling die ik heb gezien was met Freek Bartels, geloof ik (Buyer & Cellar, red.). Die ging over Barbra Streisand beneden in die kelder waar hij dan zogenaamd werkte. Dat was natuurlijk alweer lang geleden, maar dat was wel een hele leuke voorstelling."

Een voorstelling meepakken in zijn woonplaats Amsterdam is normaal gesproken dan ook vaste prik voor André: "Het DeLaMar is hier vlakbij. Normaal gesproken bezoek ik alles, of bijna alles, wat hier speelt." Hij wil op de hoogte blijven en praat daar graag over mee. De komiek gaat dus zeker niet alleen naar komedie. "Nee nee nee, ik ga ook wel naar toneelstukken en musical. En ik ga naar ballet toe hier in de Stopera, dat vind ik ook mooi. Ik vind alles wel leuk om een keer te bekijken."

"Ik ga altijd met de trein"

Voor komend jaar heeft André ook alweer een hoop leuke projecten op de planning staan, naast natuurlijk Heel Holland Bakt: "Volgende maand ga ik eerst een programma maken over volkstuinen. Ook maken we weer Denkend aan Holland: met het bootje varen met Janny van der Heijden. Daarna ga ik nog een programma doen met modeltreinen in het Spoorwegmuseum in Utrecht."

De programma’s met de volkstuintjes en de modeltreinen zijn nieuw. Wat ze precies gaan doen is nog niet bekend, maar André kan wel vast uitleggen wat we mogen verwachten van de modeltreinen: "Met die spoortreintjes is het een beetje hetzelfde als met Lego. Mensen krijgen een opdracht en moeten dan een spoorbaan bouwen. Want dat is ook helemaal een hit: iedereen koopt van die treintjes tegenwoordig."

Ook al komen de programma’s voornamelijk uit de koker van Omroep Max, André kan zich er zeker in vinden: "Het programma met die spoortreintjes lijkt me enig en heel gezellig. Ik ben sowieso een treinenliefhebber: ik ga nooit vliegen, ik ga altijd met de trein. Ik vind de trein op zich ook wel een prettig vervoermiddel." 

4 mei-toespraak op De Dam

Het is wel duidelijk dat we de komiek en presentator de komende tijd nog niet hoeven te missen. En er zijn nóg twee projecten die André graag even benoemt. Allereerst zijn muziekplannen: "Ik was al bezig een album te maken met allemaal Franse liedjes. Die ben ik nu nog steeds aan het vertalen. Dat was een beetje in het slop geraakt de afgelopen tijd, maar ik ben er nu weer aan begonnen."

Het tweede project is een extra bijzondere aangelegenheid: "4 mei mag ik op De Dam een toespraak houden voor de 4 mei-herdenking. En 5 mei is het natuurlijk de dag van de vrijheid, dus dan ga ik ook even een liedje zingen." Hij zegt het alsof het dagelijkse kost is, maar ook voor een grote artiest blijven dit soort optredens toch wel spannend: "Het is heel bijzonder, want je wordt er of nooit voor gevraagd, of één keer in je leven. Dus het is heel bijzonder om dadelijk op 4 mei op die lege Dam te staan – al mogen er dit jaar geloof ik iets van 100 man op – en die toespraak te mogen houden voor de herdenking van de oorlogsslachtoffers. Heel mooi om een keer te mogen doen."

Gerelateerde onderwerpen