Lenette van Dongen: Waarom honderden mensen samen met haar wakker worden!

Ze maakte elf cabaretshows, speelde in musicals als Mamma Mia! en VAMOS!, werd genomineerd voor meerdere prijzen en won met haar cabaretvoorstelling Paradijskleier de Poelifinario. Oftewel Lenette van Dongen heeft een prachtige carrière! En daar stopt het nog niet. Ze bouwt aan haar eigen online platform, de Blij Ei Academie, om mensen een positieve zet te geven. "Dat wat ik van het leven begrijp, deel ik", vertelt Lenette aan Theater.nl.

Dat we Lenette online zien spetteren is niet nieuw. Ze plaatst al een jaar of drie persoonlijke video's op haar Facebookpagina. Ook start ze daar regelmatig een livestream onder de noemer 'Blij Ei'. We zien haar tijdens een 'Blij Ei' wandeling met haar geliefde hondje Silke, in de ochtendzon buiten op een bankje, uitwaaiend op het strand of binnen aan tafel met een kop thee. Lenette vertelt over haar dag, haar blijdschap en positieve inzichten. Zoals ze zelf zegt over haar video's: "ik wil een plek waar ik kan uitdelen".

Wakker worden met Lenette

Toen de coronacrisis begon en onzekerheid heerste, vroeg Lenette aan haar 'blije eitjes' waar ze behoefte aan hadden. Zo wilde ze iedereen graag door de lockdown heen slepen. "Ik vroeg: 'Mijn huis staat op een rots en niet op zand, wat heb je van mij nodig?' Toen zeiden de meeste van mijn Facebookvolgers: 'graag iets met bewegen en iets met mediteren'. Toen heb ik het idee van 'begin je dag goed, dan is de dag van jou' gebruikt om sessies te geven van een uurtje."

Lenette noemde dit 'Samen wakker worden met'. "Hierbij deel ik inzichten, doe ik rek en strek oefeningen en cardio, en dan nog een meditatie. Aan het eind gaan we nog even lekker dansen."

Mediteren en theeleuten

Aan het begin van de lockdown deed Lenette elke werkdag zo'n live Facebooksessie. Na drie maanden bracht ze de frequentie iets terug. Maar de maandagochtend om 8.00u is nog steeds vaste prik voor 'Samen wakker worden met'. Hierbij staat elke maandag in een ander teken. Zoals je oudere- en jongere-ik met elkaar laten praten of een brug bouwen van goede beloften aan jezelf. Soms tekent ze iets op een whiteboard om bijvoorbeeld te laten zien hoe je 'je stekker in de liefde plugt'.

Tijdens de livestreams ziet ze alle reacties van de kijkers voorbij komen. Op sommige reageert ze live en na de sessie leest ze álle opmerkingen door. "Ik ben dan nog een uur lang aan het lezen en daarbij beantwoord ik mensen die bijvoorbeeld door de meditatie een paar traantjes voelden." Ook doet ze op sommige zondagen 'Samen aan de thee...' en beantwoordt ze vragen waarbij zo'n 1200 mensen live meekijken.

"Ik houd van overdracht"

De gezelligheid en positiviteit van Lenette zijn duidelijk aanstekelijk. Elke livestream heeft gemakkelijk 800 kijkers en krijgt tussen de 500 en 1500 likes en reacties. Hoewel Lenette enorm geniet van het contact, heeft ze er af en toe wat minder zin in. "Maar als ik het dan gedaan heb, vind ik het heel erg leuk. Het is toch even met 800 mensen samen blij worden. Dat is toch ongeveer het Luxor Theater vol. En ik houd van overdracht, het is toch een vorm van optreden, van lesgeven. Dat vind ik leuk".

Veel liefde en eerlijkheid

De liefde die Lenette uitstraalt en de eerlijkheid die er van af spat, dat is de kracht van de livestreams: "Ik geef geen antwoorden, want die heb ik niet. Maar ik kan wel zeggen 'dit zie ik zo, dit heb ik zelf zo gedaan'. Dat vinden mensen enig. Het is gewoon eerlijk."

Ze ziet ook dat mensen daar behoefte aan hebben. "Als je altijd alleen maar je gezin hebt gedaan, werken, ’s avonds een wijntje of een biertje erbij, voetjes op omhoog en voetbal kijken... Dan heb je er nooit rekening mee gehouden wat er met je gebeurt als het niet zo goed gaat. Je hebt niks om op terug te grijpen in jezelf." Op die momenten wil Lenette er zijn voor haar volgers om ze de juiste handvatten te geven.

Van sabbatical tot lockdown

Eigenlijk zou Lenette in 2020 nog een aantal keer in de theaters staan met Paradijskleier en daarna zou ze een jaar pauze nemen. Maar toen kwam het coronavirus en ging er een voorlopige streep door de theatertour. Gelukkig had ze ook allerlei plannen voor haar Blij Ei Academie zoals een Blij Ei-dag. Haar volgers hadden daar wel oor naar. "De mensen riepen 'kunnen we dit niet een keer met z'n allen doen?'. Dus ik dacht: 'ja leuk! Live, in een grote gymzaal'. Daar heb ik zo'n zin in. Maar we moeten nog even wachten tot we weer in groepjes bij elkaar mogen komen."

Ondertussen is Lenette druk bezig met het uitbouwen van haar online Blij Ei-platform. Daar is straks alles te vinden over bijvoorbeeld de Blij Ei-wandelingen en Blij Ei-retraites. Ook komt er ruimte voor haar livestreams en haar theatervoorstellingen. Dan kunnen ook mensen zonder Facebook haar streams volgen en kan iedereen haar theatervoorstellingen streamen.

Hoop op de toekomst

Maar kunnen we haar in de toekomst nog in het theater zien optreden? Jazeker! Vanaf januari 2022 wil ze de afgelaste shows van Paradijskleier inhalen en misschien komen er nog wat extra voorstellingen bij. Zoals Lenette het zelf het mooiste zegt: "We kunnen niet in de toekomst kijken, maar alleen in de toekomst hopen. Onderhandel niet met de toekomst maar word verliefd op vandaag."

 

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over