Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Theaters / Rotterdam / Oude Luxor Theater Rotterdam
Logo Oude Luxor Theater Rotterdam

Contact

Oude Luxor Theater Rotterdam

Kruiskade 10
3012 EH Rotterdam

Theater foto Oude Luxor Theater Rotterdam

Op 22 december 1917 opende het (oude) Luxor Theater aan de Kruiskade in Rotterdam zijn deuren. Daarmee was het theater het 17e bioscooptheater in de Maasstad. Luxor werd gebouwd door architect P. Vermaas. Tijdens de oorlog kwam het theater in de handen van de Duitsers en bleven er filmvertoningen plaatsvinden. Het is één van de weinige gebouwen die ongeschonden bleef bij het bombardement op Rotterdam. Kort na de bevrijding werd het gebouw enigszins opgeknapt en werden er naast films ook regelmatig variété- en toneelvoorstellingen gespeeld.

Begin jaren zeventig vond een grondige verbouwing plaats en was er weinig meer over van het gebouw van weleer. Geen balkon meer, maar daarvoor in de plaats een sterk oplopende vloer met een laagliggende toneelvloer, waardoor het zicht op het podium sterk verbeterde. Toch begon niet lang daarna voorzichtig de behoefte te komen aan een groter en beter theater; de foyers zijn te krap, de toiletten te schaars en de technische outillage beperkt. Bovendien vertoont het gebouw langzaam maar zeker ook bouwtechnische gebreken.

Het oude Luxor behoort met zijn maximaal 900 stoelen tot de categorie ‘middelgrote theaterzalen'. Het biedt een podium aan cabaret, theaterconcerten, kleinere musicalproducties, toneel-, jeugd- & familievoorstellingen. Sinds 2001 bestonden er plannen om op de plaats van het oude Luxor een nieuw middelgroot theater te bouwen, maar in 2014 is besloten tot een grootscheepse verbouwing van het bestaande gebouw, waarbij vooral alle publieksruimtes een metamorfose hebben ondergaan.

Met het openbaar vervoer Zowel met de metro (Lijn D+E) als de tram (Lijn 4, 7, 8, 12, 21, 23, 24 en 25), stapt u uit bij halte Stadhuis of Weena. Ook bereikbaar met bus 39 en 40. Op zeven minuten lopen van Centraal Station. Voor het openbaar vervoer in Rotterdam heeft u een OV-Chipkaart nodig.

Reist u met de RET? Spaar dan OV-miles! • Gratis aanmelden via ovmiles.nl • Spaar voor leuke acties bij vele bedrijven bijv. Luxor Theater, Blijdorp, Dudok, Spido, Rotterdamse Schouwburg e.a.)

Met de auto Adres: Kruiskade 10, 3012 EH Rotterdam

Vanuit Den Haag / Utrecht: A20, afrit 14 nemen (Centrum), Schieweg / Schiekade volgen, rechtdoor bij rotonde fontein Hofplein, 1e straat rechts Kruiskade

Vanuit Dordrecht / Breda: A16, na Brienenoordbrug afrit 25 nemen (Centrum), Maasboulevard ±3 km volgen, bij Erasmusbrug rechtsaf, Coolsingel, rotonde fontein Hofplein helemaal rond, op Coolsingel 1e straat rechts Kruiskade.

Vanuit Zierikzee / Roosendaal: A29 richting Rotterdam aanhouden, Centrum aanhouden, Ikazia en vervolgens Erasmusbrug aanhouden, over Erasmusbrug rechtdoor, Coolsingel, rotonde fontein Hofplein helemaal rond, 1e straat rechts Kruiskade.

Parkeren Bekijk de plattegrond met parkeergarages: https://www.luxortheater.nl/cms_files/File/Plattegrond%20parkeren%20Luxor%20Theater.png.

Parkeergarage Weena (W) Hiervoor verkopen wij uitrijkaarten (à € 10 bij de kassa / bar in het theater) U kunt inrijden vanaf 16.00 uur (ma t/m vr) of 12.00 uur (za en zo). Rijdt u eerder in, dan moet u de tijd tot 16.00 uur nog betalen als u vertrekt (voer bij de parkeerautomaat eerst inrijkaart in, dan uitrijkaart van Luxor en betaal het resterende bedrag).

Parkeergarage Kruiskade (K) Wij verkopen hiervoor GEEN uitrijkaarten

Parkeergarage Plaza (P) Wij verkopen hiervoor GEEN uitrijkaarten

Parkeergarage Schouwburgplein (S) Wij verkopen hiervoor GEEN uitrijkaarten.

Minder validen Op de Kruiskade bevinden zicht er hoogte van nummer 28 twee minder validen parkeerplaatsen.

P+R plaatsen, een goed alternatief Op een P+R plaats parkeert u voordelig uw auto en reist u verder met het openbaar vervoer.