Chansons vol liefde met Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps

Elke vrijdagavond lokken Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps je mee naar de verleidelijke wereld van de Franse liedkunst in de vierdelige serie Chansons! (BNN/Vara, Npo 1). Hier hebben ze onder meer een leuke ontmoeting met onze eigen Dave. 

Het thema was dit keer de liefde en daarbij mag Serge Gainsbourg (1928-1991) natuurlijk niet ontbreken. In 1965 was die doorgebroken toen hij het lichtvoetige liedje schreef waarmee France Gall (1947-2018) dat jaar het Eurovisie Songfestival won: Poupée de cire, poupée de son. Vier jaar later scoorde hij zelf een wereldhit met Je t'aime... moi non plus, een gewaagd duet met zijn gade Jane Birkin, dat in eigen land niet gedraaid mocht worden. Oorspronkelijk had hij het gezongen met Brigitte Bardot, maar haar toenmalige echtgenoot verbood die opname. Jaren later was ze gescheiden en werd die versie met B.B. alsnog uitgebracht. In de jaren 60 waren ook veel Nederlandse artiesten geïnspireerd door het Franse chanson. Denk aan Ramses Shaffy en Liesbeth List, maar ook Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh, die een grote hit scoorden met Meisje van 16, een hertaalde hit van Charles Aznavour. 

Succes van Nederlandse Dave in Frankrijk 

Verder konden we de afgelopen uitzending genieten van een interview met de in Nederland geboren chanteur Dave, die in 1975 ook in zijn geboorteland een nummer 1 hit scoorde met het aanstekelijke Dansez maintenant. Nog altijd is hij immens populair in Frankrijk en je ziet hem daar ook nog veel verschijnen op de televisie. 

Chansons in het theater

Maar ook bij ons wordt het chanson nog altijd gewaardeerd. Zo ontroerde André van Duin zowel de kijker als gastheer Matthijs van Nieuwkerk met zijn uitvoering van La Bohème, niet lang na de dood van zijn grote liefde. Ook maakte hij bekend plannen te maken voor een heel album met Frans vertaalde nummers van Aznavour. In onze theaters kunnen we dit seizoen gelukkig ook weer van chansons genieten! Je kunt bijvoorbeeld naar optredens van de al jaren in Nederland wonende Fransman Philippe Elan. Hij heeft ook een nieuwe cd uit, getiteld Quelques mots d'amour

Heb je de uitzending van vrijdagavond gemist? Op zondag kun je genieten van de herhaling om 11:05 op NPO 1. 
Foto Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps - credits: Floris van Bergen

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over