Interview: Tarikh Janssen over The Bodyguard

Tarikh Janssen is bekend van films en toneelstukken als Hamlet en We hadden liefde, we hadden wapens. En hij is vanaf 16 april te zien als hoofdrolspeler in de musical The Bodyguard, samen met Nyassa Alberta. In dit interview vertelt hij meer over zijn musicaldebuut.

De rol van bodyguard Frank Farmer is Tarikhs eerste musicalpersonage, maar hij heeft er veel zin in: “Ik heb collega’s die ook musical hebben gedaan en hoorde veel positieve verhalen. Het is een ander genre dan ik gewend ben, maar alles wat nieuw is, vind ik leuk en spannend en daar heb ik zin in. Hoe meer verschillende ervaringen ik kan opdoen in mijn carrière, hoe beter”, zegt hij met een grote glimlach.

De strakke kaders van musicals

Tarikh vertelt dat er wel een andere code heerst bij musicals dan bij toneel: “Bij musical wordt gezongen en gedanst en er is een band, dus je moet je in scènes veel strakker aan tijdschema’s houden. Dat is anders dan ik gewend ben, want meestal denk ik na vijftien of twintig keer spelen wel: nu ga ik het even anders doen. In grote lijnen speel je natuurlijk hetzelfde, maar je varieert wel wat om het levendig te houden. Dat werkt bij musical anders.”

Toch is Tarikh wel van plan om binnen de kaders van de musical te blijven variëren: “Ik houd van kaders, maar daarbinnen moet ik wel mijn vrijheid gaan zoeken, want anders ben je gewoon een marionet die regels opvolgt. En dat is geen spelen. Dus wanneer ik de voorstelling écht onder de knie heb, ga ik wel kijken hoe ik het levendig kan houden. Dat moet ook wel, want we gaan The Bodyguard vijf maanden spelen.”

Wie is Frank Farmer?

In 2015 was de musical The Bodyguard voor het eerst te zien in Nederland, maar de nieuwe hoofdrolspelers geven hun eigen draai aan de voorstelling. We vragen Tarikh wat voor Frank Farmer hij is.

“Ik denk dat ik hierin dicht bij mezelf moet blijven”, vertelt hij. “Ik ben bijvoorbeeld best fit en houd van sporten en bewegen, dus in mijn ogen moet deze bodyguard wel een fitte man zijn en moet hij een sport hebben waar hij zijn frustratie en energie in kwijt kan.” Een beetje onderzoek voor een rol is volgens Tarikh nodig: “Dan heb je ook iets om aan vast te houden tijdens een repetitie. Als ik een idee heb van hoe mijn personage moet zijn, kan ik ook verdedigen waarom ik iets op een bepaalde manier speel.” Is hij dan heel koppig tijdens de repetities? Tarikh lacht: “Nee hoor, want soms moet je ook gewoon je bek houden, doen wat de regisseur zegt en samen kijken waar het naartoe gaat.”

"Je moet mij geen zangsolo geven"

The Bodyguard wordt de eerste productie ooit waarin Tarikh moet dansen, maar dat is volgens hem geen enkel probleem: “Ik heb altijd al aanleg gehad om te dansen en ik sport veel, dus fysiek zit ik goed in elkaar. Ik denk dus dat ik best veel plezier uit het dansen ga halen. Het is wel moeilijker om in het begin al die pasjes te onthouden, want dat ben ik niet gewend.”

Als Frank Farmer hoeft hij in de musical niet veel te zingen. “Ik kan wel zingen hoor,” vertelt Tarikh. “Ik heb acht jaar zangles gehad, dus in een koortje kan ik wel meekomen, maar je moet mij geen zangsolo geven waar ik naast Nyassa moet gaan zingen.”

 

 

Nyassa Alberta speelt de rol van Rachel, de superster die bewaakt wordt door Frank Farmer. De twee kenden elkaar nog niet voor deze samenwerking. Tarikh vertelt: “Ik heb heel veel zin om met haar samen te werken, want het moet wel gaan spatten tussen ons twee. Er moet chemie zijn en ons spel moet gedurfd zijn. Maar volgens mij zijn we wel aan elkaar gewaagd.”

De grens tussen toneel en musical

Veel mensen zien toneel en musical als twee gescheiden werelden binnen het theater. Met de rol van Frank Farmer stapt Tarikh de grens over van toneel- naar musicalacteur. We vragen hem hoe hij dat ziet: “Die scheiding slaat nergens op”, zegt hij direct. “Theater is de verzamelnaam voor alles wat er op de bühne gebeurd en daarbinnen heb je verschillende genres met hun eigen codes. En volgens mij kunnen die allemaal naast elkaar staan. Het is net als bij films, daar heb je ook verschillende genres, maar het is wel één wereld.”

Tarikh vervolgt: “Ik ben blij dat we onderling respect voor elkaar hebben en dat we tegenwoordig alles zien als één kunstvorm. Twintig jaar geleden was het misschien anders en was toneel prestigieuzer, maar ik ben blij dat het allemaal meer fluïde wordt.”

Plannen na The Bodyguard

Of we de acteur na The Bodyguard veel vaker in musicals gaan zien, weet hij nog niet. “Mijn passie is acteren, of dat nou musical is of toneel of film. Maar eerlijk gezegd denk ik dat ik niet in heel veel musicals ga spelen, omdat ik geen echte zanger ben. Mocht er weer een musical voorbijkomen met een mooie rol waarbij ik niet veel hoeft te zingen, maar wel dansen en heel veel spelen, dan misschien wel.”

Tarikh belooft dat we hem de komende jaren hoe dan ook nog veel gaan zien. Hij heeft namelijk nog meer dan genoeg plannen: “Ik wil ook een keer een solovoorstelling gaan maken, iets persoonlijks met misschien een beetje cabaret. En een film in het buitenland lijkt me ook te gek. Ik wil in ieder geval dingen doen waar ik een uitdaging in zie en waar ik me in kan ontwikkelen. Als ik er maar plezier in heb, want dat blijft toch het allerbelangrijkste.”

De komende vijf maanden focust Tarikh zich vol op zijn rol als Frank Farmer in The Bodyguard. De musical is tot en met augustus 2023 te zien in het Beatrix Theater in Utrecht.

Meer theaternieuws lezen? Kijk dan op onze nieuwspagina.

Foto: Edwin Smulders

Gerelateerde onderwerpen