Herman van Veen viert vandaag zijn verjaardag!

Herman van Veen is vandaag jarig! De zanger en cabaretier heeft daarmee de respectabele leeftijd van 74 jaar bereikt. Gelukkig is hij nog altijd fit en heeft hij een goede truc om niet te krimpen. Theater.nl viert dan ook de verjaardag van deze grootheid met een beknopt overzicht.

Van Veen groeide op als de zoon van een arbeider in Utrecht. Toch mocht hij viool, zang en muziekpedagogie studeren aan het Conservatorium. Als podiumkunstenaar maakte hij zijn debuut in 1965 en sindsdien speelt hij in vijf verschillende talen voorstellingen over de hele wereld.

Het werk van Herman van Veen is vrij lastig te omschrijven, aangezien het nogal omvangrijk is. In 2017 bracht hij zijn 182e cd uit (inmiddels zijn er al weer twee bijgekomen). Ook maakte hij, samen met zijn artiestenvrienden, een paar films, waarvan Nachtvlinder de bekendste is.

Herman van Veen: klassiek geschoold, maar sketches uit de volkswijk

Hij werd echter beroemd met zijn liedjes en clowneske cabaretprogramma's. Wie kent niet nummers als Hilversum 3, Anne, Toveren en Opzij? Een lied van Herman van Veen kun je altijd meteen herkennen, of het nu een nummer van hemzelf is of een cover. Overal klinkt die typisch klassieke zangstem duidelijk door.

Dat wil echter niet zeggen dat Van Veen alleen maar deftige programma's maakt. Juist niet. Veel beroemde sketches lijken juist recht uit de volkswijken van Utrecht te komen. Ook gebruikt Herman ontzettend veel herinneringen herinneringen aan vroeger als materiaal voor zijn shows. Hij gebruikt vaak mime en clowns-technieken, en daardoor zijn de sketches praktisch tijdloos.

Alfred J. Kwak

Misschien wel zijn beroemdste creatie is Alfred Jodocus Kwak. In 1976 schreef Herman van Veen, op verzoek van Unicef en het Haags Residentie Orkest, een theatervoorstelling over deze moedige eend uit Groot Waterland. De opbrengst van de muzikale theatershow ging voor een deel naar Unicef. De show werd een gigantisch succes en reisde ook naar Duitsland en Oostenrijk.

Maar daar bleef het niet bij. Een paar jaar later werd een prentenboek gepubliceerd over de eend. In 1987 werd Alfred J. Kwak een stripfiguur. En in 1989 verscheen een 52-delige Japanse animatieserie gemaakt, met alle karakters en muziek van Van Veen, die wereldwijd te zien was.

Zowel de theatershow als de tekenfilmserie mag je gerust bestempelen als maatschappijkritisch, ook al zijn beiden gemaakt voor kinderen. Dat is niet helemaal toevallig, want Van Veen is zijn hele leven erg maatschapppelijk betrokken geweest. Hij werkt al jaren voor Unicef, is activist voor de rechten van het kind en is de oprichter van verschillende stichtingen. Sinds 1993 is Herman van Veen Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en sinds 2008 ook ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Wij wensen hem dan ook nog vele jaren!

Ben je op zoek naar een cabaret-programma? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over