Zo geniet je thuis alsnog van de Matthäus- of Johannespassion

Dit jaar zijn er geen publieke uitvoeringen van de Matthäuspassion of Johannespassion in kerken en concertzalen. Gelukkig kun je dit lange paasweekend alsnog genieten van de prachtige muziek van Johann Sebastian Bach. We hebben enkele (online) registraties voor je op een rijtje gezet.

Nederlandse Bachvereniging - Johannespassion

Voor het tweede jaar op rij staat de Nederlandse Bachvereniging op Goede Vrijdag niet in de Grote Kerk van Naarden. De aanhoudende coronapandemie gooit opnieuw roet in het eten van een Matthäuspassion-uitvoering. 

Gelukkig zendt NPO 2 aanstaande vrijdagavond (2 april) om 19.15 uur de Johannespassion uit, opgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van dirigent René Jacobs. 

Koninklijk Concertgebouworkest - Matthäuspassion

Afgelopen weekend zou het Koninklijk Concertgebouworkest via een livestream 'De Matthäus' opvoeren, maar door een positieve coronatest bij een van de (externe) medewerkers werden de plannen gewijzigd. Als vervanging streamden ze een Matthäuspassion-uitvoering uit 2012, onder leiding van dirigent Iván Fischer. Deze registratie is ook de aankomende dagen nog te bekijken via de website van het Concertgebouworkest.

Amsterdam Baroque Orchestra & Choir - 

Matthäuspassion

Nog een Matthäuspassion om terug te kijken. Zondag 28 maart zond Omroep MAX de opvoering van het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van Ton Koopmans uit. De complete registratie is nog enkele dagen te bewonderen via NPO Start.

 

Alternatieve passies

Voor wie de sfeer van de klassieke 'passies' wil ervaren, maar wel toe is aan het wat vernieuwing, bieden de diverse alternatieve passies wellicht uitkomst. 

Het Residentie Orkest - Passieconcert

Zo geeft het Koperensemble van Het Residentie Orkest (dirigent Joost Geevers) een Passieconcert via een livestream. Geniet van werk van onder meer Bach, Tomasi, Bruckner, Rachmaninov en Takemitsu, uiteraard allen passend bij de passietijd. Bekijk op Witte Donderdag (1 april) vanaf 20.00 naar de stream op het YouTube-kanaal van het orkest.

World Opera Lab - De Passie van nu

World Opera Lab combineert de troostende klanken uit de Matthäuspassion met muziek uit onder andere Suriname en Irak. Met de toevoeging van instrumenten als de sitar, ud en daf, en de prachtige zangen uit wereldlijke uithoeken krijgt het werk van Bach een compleet nieuwe dimensie. Een passie zoals je hem waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord! 

De Passie van nu is vanaf Goede Vrijdag (2 april) 20:30 uur tot en met 5 april te bewonderen via de website van World Opera Lab.

Flint - De Passie

Het Amersfoortse theater Flint verweeft de Matthäuspassion met musical Jesus Christ Superstar. Via een livestream geniet je van de schitterende muziek van Bach én Andrew Lloyd Webber, opgevoerd door bekende solisten en enkele Amersfoortse bands. 

De stream van De Passie wordt tweemaal uitgezonden: Goede Vrijdag om 20:15 uur en Eerste paasdag om 15:00 uur. Voor meer informatie kijk je op de website van Flint.

 

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over