In memoriam: deze mensen overleden dit jaar
Ook dit jaar zijn ons helaas weer grote namen ontvallen. We gedenken ze in dit artikel.
Het Koninklijk Concertgebouworkest is al in 1888 opgericht en wordt geroemd als een van de beste symfonieorkesten ter wereld. Begonnen als het Concertgebouworkest, kreeg het is 1988 bij het honderdjarig bestaan het predicaat Koninklijk. Het orkest bestaat uit 120 musici van over de hele wereld en heeft sinds de oprichting nog geen tien chefs meegemaakt.
Het Concertgebouworkest werd opgericht om concerten te verzorgen in het Concertgebouw in Amsterdam. Het eerste concert dat ze gaven bestond uit werken van Beethoven, Brahms, Saint-Saëns en Wagner. Willem Kes was de eerste chef en leidde het orkest met veel passie door de eerste jaren. De meeste concerten voert het Concertgebouworkest nog steeds uit in het Concertgebouw met haar bijzondere akoestiek. Critici stellen vandaag de dag dat geen enkel orkest het Concertgebouw zo doet klinken en stralen als het Concertgebouworkest.
Het was ten tijde van tweede chef Willem Mengelberg (1895-1945) dat het Concertgebouworkest wereldwijd wist te verbluffen. Het orkest ontwikkelde een eigen klank en Mengelberg smeedde warme relaties met grote eigentijdse componisten. Vooral Mahler was vaak te vinden in het Concertgebouw en dirigeerde hier maar liefst elf keer zijn eigen werk. Andere componisten waarmee Mengelberg contact onderhield waren Strauss, Debussy, Stravinsky, Bartók, Rachmaninov en Prokofjev.
Na de Tweede Wereldoorlog werd Mengelberg geschorst. Eduard van Beinum trad aan als nieuwe chef, maar de invloed van de Tweede Wereldoorlog was nog steeds voelbaar. Er ontstond discussie over de organisatie achter het orkest. In 1951 resulteerde dit erin dat het Concertgebouworkest organisatorisch los werd gemaakt van het Concertgebouw. De nieuwe structuur zorgde ervoor dat orkestleden ook deel gingen uitmaken van het bestuur. De rust keerde weer. Beinum drukte verder zijn stempel op het orkest door de introductie van Bruckner en Franse muziek. Beinum stierf op het podium voor het orkest in 1959.
Na de dood van Beinum stonden Bernard Haitink en Eugen Jochem aan de top, tot Haitink na twee jaar alleen het stokje van chef overnam. Haitink zorgde voor een verjonging van het orkest en bouwde de internationale faam uit met opnames die in veel landen werden uitgezonden. Na Haitink trad Riccardo Chailly aan, die het repertoire van het Concertgebouworkest uitbreidde met veel eigentijdse muziek en opera. Vervolgens nam Mariss Jansons het stokje over. Hij gaf veel aandacht aan grote meesters van de twintigste eeuw. Ook Mahler stond bij zijn honderdste sterfjaar in 2011 weer breed in de schijnwerpers. Na Jansons werd Daniele Gatti chef van het Concertgebouworkest, maar zij braken na twee jaar wegens een vertrouwensbreuk.
Alle orkestleden van het Concertgebouworkest vertonen een grote individuele kwaliteit en motivatie om buitengewoon te presteren. Toch klinkt het grote orkest net zo gemakkelijk als een intiem kamerorkest, doordat ze subliem op elkaar zijn ingespeeld. Door deze combinatie van ambitie en vertrouwen wordt het orkest geroemd om haar klank die persoonlijk en overal herkenbaar is.
Elk jaar trekt het Concertgebouworkest bezoekers naar Amsterdam met de Matthäus-Passion en de Kerstmatinee. Ook organiseert ze regelmatig series opgestart in samenwerking met binnen- en buitenlandse partners. Het 125-jarige jubileum van het Concertgebouworkest in 2013 werd gevierd met een wereldtournee en tussen 2016 en 2018 trok het orkest door de lidstaten van de Europese Unie onder de noemer RCO meets Europe. Hierbij voerden ze in samenwerking met lokale jeugdorkesten concerten uit (Side by Side).
Uit RCO meets Europe vloeide het Concertgebouworkest Young. Dit jeugdorkest biedt ruimte aan jonge talenten uit heel Europa. De jongeren in dit orkest worden gestimuleerd hun muzikale talent te ontwikkelen en de verbinding aan te gaan met de leden uit andere landen en culturen. Persoonlijke ontwikkeling en diversiteit staan dan ook hoog in het vaandel bij het Concertgebouworkest Young.
Beeld: Simon van Boxtel/KCO
Ook dit jaar zijn ons helaas weer grote namen ontvallen. We gedenken ze in dit artikel.
Het Koninklijk Concertgebouworkest herdenkt de dirigent met een speciaal concert.
Geniet vanavond op radio en televisie van muziek van Strauss, Verdi en Ravel.
Het nieuwe zaterdagavondprogramma van Paul de Leeuw!
De belangrijkste toneelprijzen van Nederland zijn weer uitgereikt.
De actrice en regisseur overleed na een kort ziekbed in Amsterdam.
Wij gebruiken cookies om content te personaliseren, om social media functies aan te bieden en website verkeer te analyseren. We delen ook informatie over jouw gebruik op deze website met onze social media en analytische partners. Zij kunnen deze informatie gebruiken en eventueel combineren met andere informatie die je gedeeld met ze hebt. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met deze cookies.