Voortbestaan Metropole Orkest in gevaar

Het Metropole Orkest kan de subsidiekortingen niet meer opvangen en vreest daardoor voor de toekomst. Op dit moment werken de vijftig orkestleden al voor de helft van hun salaris.

Uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek bleek dat het orkest het sterkste culturele merk is in de gesubsidieerde sector, nog voor het Koninklijk Concertgebouworkest.

Directeur Jan Geert Vierkant is trots op deze toppositie. "Maar het is toch te gek dat onze musici nu de ene avond de sterren van de hemel spelen in de Royal Albert Hall en de volgende ochtend naar het uitzendbureau moeten omdat ze anders niet rond kunnen komen van hun gehalveerde salaris."

"Voor een orkest dat zo veel voor zo veel mensen betekent en speelt op het allerhoogste internationale niveau, voor een orkest dat Nederland muzikaal mede op de kaart zet in het buitenland, een orkest waar alle grote sterren mee hebben willen werken in hun leven, voor dit orkest is het van levensbelang om voluit te kunnen blijven spelen in plaats van voor de helft."

Grammy Award
Metropole Orkest is een pop- en jazzorkest en maakt lichte muziek voor een breed publiek, zoals jazz, pop, chansons, musicals, filmmuziek en wereldmuziek. Het treedt vaak op met populaire artiesten, zoals Alain Clark, Trijntje Oosterhuis, Bono en Junky XL. Het succesvolle ensemble won sinds de oprichting in 1945 drie Grammy Awards in de wacht, waarvan de laatste nog in 2016.

De oprichting van het Metropole Orkest had overigens een nobel doel: hoop en vertier brengen aan het Nederlandse volk vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het idee kwam in 1945 van de Nederlandse regering in ballingschap en het koningshuis. Dirigent Dolf van der Linden kreeg vervolgens de opdracht om een orkest op te zetten. Op 25 november 1945 gaf het Metropole Orkest zijn eerste concert dat werd uitgezonden op de radio.


Op zoek naar een leuke voorstelling? Kijk dan snel in onze theateragenda!

Lees meer over