Theater.nl gebruikt functionele & analytische cookies
Home / Nieuws / Het Metropole Orkest: niet zomaar een orkest
18-02-2016

Het Metropole Orkest: niet zomaar een orkest

We zijn dan wel een klein landje, maar we hebben een groots orkest: het succesvolle Metropole Orkest. Het won afgelopen week zijn derde Grammy Award. Maar er valt meer bijzonders te vertellen over dit orkest. Daarom hierbij het Metropole Orkest in het kort.

Bij een orkest denk je al snel aan klassieke muziek. Maar dat speelt het orkest juist niet. Als pop- en jazzorkest maakt het ensemble namelijk lichte muziek voor een breed publiek. Denk daarbij aan jazz, pop, chansons, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek. Het treedt ook vaak op met populaire artiesten, zoals Alain Clark, Trijntje Oosterhuis, Bono en Junky XL.

Het orkest geeft verder concerten op populaire podia in binnen- en buitenland, zoals Paradiso, North Sea Jazz, Pinkpop, BBC Proms en Musikfest Bremen. Dit gebeurt soms met veel spektakel. Daar houdt het orkest namelijk wel van. Zo stond het met Junky XL op het dak van de A2-tunnel tijdens de herdenking van 'De Vrede van Utrecht'  in 2013. Ook houdt het orkest wel van experimenten. Het zette de nieuwste Opera Video Game op. Dit alles maakt het orkest populair bij jong en oud. Als 'trendsetter' helpt het Metropole ook graag nieuwe artiesten op weg.

Nobel doel

De oprichting van het Metropole Orkest had overigens een nobel doel: hoop en vertier brengen aan het Nederlandse volk vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het idee kwam in 1945 van de Nederlandse regering in ballingschap en het koningshuis. Dirigent Dolf van der Linden kreeg vervolgens de opdracht om een orkest op te zetten. Op 25 november 1945 gaf het Metropole Orkest zijn eerste concert dat werd uitgezonden op de radio.

Succesvol

Sinds zijn oprichting is het Metropole Orkest alleen maar gegroeid en bereikte het een unieke positie aan de top van de piramide van de lichte muziek. Het won tijdens zijn 70-jarige bestaan drie Grammy Awards , werkte samen met wereldartiesten en maakte soundtracks voor films (o.a. Antonia dat een Oscar won) en televisieseries (o.a. Zwarte Sneeuw).

Een groots orkest dus in een klein land, maar waar we veel van mogen verwachten.
Lees meer over: Metropole Orkest

Gerelateerd nieuws