Volledige muzikale nalatenschap Ramses Shaffy geboekstaafd

'Ik ben zo blij dat jij bestaat!', zong Ramses Shaffy Nico van der Linden toe op de presentatie van het eerste songbook. Niet alleen Shaffy's teksten spreken tot de verbeelding, ook zijn composities zijn van een grote rijkdom. Vandaag verschijnt in Trouw een artikel over het driedelige boekwerk, waarvoor pianist en componist Nico van der Linden maar liefst 221 Shaffyliedjes uitschreef.

"Alles bewoog, was luxueus en een beetje vettig. Een kruising tussen Gershwin, Rachmaninov en Slavische muziek. Dat zijn de kleuren die in zijn muziek zitten", zei Louis van Dijk al eens over de stijl van Shaffy in een interview met biograaf Sylvester Hoogmoed. Ook pianist Nico van der Linden merkte dit op. Hoewel zijn muziek zeker is beïnvloed door Franse chansonniers, is de basis er vooral één van klassieke muziek en Slavische invloeden, die zijn moeder op hem overgebracht. Zelf had ze trouwens ook een begenadigd muzikaal talent. Maar ook jazz en Frank Sinatra drukten een stempel op de composities van Shaffy, die zo tot een harmonieus geheel kwam dat zelden symmetrisch klonk.

 

 

Luxueus en een beetje vettig

Shaffy's muzikale nalatenschap valt dan ook zeker niet onder de lichte muziek. Dat bewees ook zijn tijd bij Circus Saltarino, waar hij in de jaren 80 mee rondreisde. Het orkest vond de partituren te moeilijk om te spelen, en zo lagen deze pareltjes jaren te verstoffen. Gelukkig heeft Van der Linden er een hoop weten te redden van de vergetelheid en ondergebracht in dit naslagwerk, dat volgens Van der Linden "niet één of andere lullige uitgave" moest worden, "zodat een kind van vier het ook kan spelen. Dan hou je alleen de melodie over".

Levenswerk Nico van der Linden

Jarenlang werkte pianist en componist Nico van der Linden aan het lijvige boekwerk, dat postuum verschijnt na zijn overlijden vorig jaar op 71-jarige leeftijd. Tijdens zijn jaren als begeleider van Shaffy moest hij het doen zonder uitgeschreven bladmuziek, want Shaffy was naar eigen zeggen nootblind, ondanks de pianolessen die hij in zijn jeugd trouw volgde. Nico nam de immense taak op zich dit prachtige oeuvre uit te schrijven, dat uiteindelijk zijn levenswerk zou worden. 

 

 

Tour Maarten Heijmans

Shaffy staat weer helemaal in de belangstelling, want ook Maarten Heijmans brengt een ode aan. Hij tourt met zijn band langs de theaters met nummers van zijn album RAMSES. Tijdens deze show komen echte Shaffy-klassiekers voorbij, maar zeker ook onbekender werk, dat Heijmans persoonlijk heeft geselecteerd. "Elk nummer op dit album heeft veel voor me betekend tijdens de voorbereiding en het draaien van de dramaserie en ik heb aan elke track iets persoonlijks kunnen toevoegen," zo zegt hij over zijn selectie.

Het prachtige boekwerk 't Is stil in Amsterdam bestaat uit drie delen die zijn gebundeld en uitgegeven door uitgeverij Leporello. Hierin zijn maar liefst 211 liedjes opgenomen, waarvan zowel de bladmuziek als de teksten zijn uitgeschreven. Twee delen zijn eerder al verschenen, maar voor deze nieuwe uitgave herzien. Lees het volledige artikel vandaag in Trouw.

Bron: Trouw en interviews van Sylvester Hoogmoed

Foto: Petra van Vliet

 

Gerelateerde onderwerpen