Toneelgroep Maastricht baseert stuk op Bende van Venlo

Toneelgroep Maastricht brengt dit najaar het eerste deel van een thrillertrilogie op de planken. Het stuk 'Ik rij wel' is gebaseerd op de Bende van Venlo. Voor filmmaker Pieter Kuijpers betekent dit zijn debuut als theaterregisseur.

Regisseur Pieter Kuijpers schreef eerder de film Van God Los, welke eveneens deels gebaseerd was op de geruchtmakende bende die huishield in de jaren 90. Tekstschrijver Frans Pollux gebruikt zijn eigen novelle 'Dat je stil blijft staan' als uitgangspunt voor de teksten van dit stuk. Het verhaalt een fictieve voorstelling van wat er vooraf ging aan de daden. "We zochten iets om te doen", vertelt David de rechter na een uit de hand gelopen overval. We zien hoe hij eerder in een zorgboerderij werd geplaatst, ver weg van zijn oude leven en het vertrouwde Venlo. David maakt een frisse start in een nieuw gezin, en gesterkt door een ontluikende liefde lijkt hij zijn leven op de rails te krijgen. Tot zijn oude leven lonkt, en hij onder bedreiging moet kiezen voor de nieuwe weg of het vertrouwde.

Locatietheater rond Venlo
Singer-songwriter Peter Beeker heeft zijn wortels in Venlo en met zijn rauwe dialectmuziek weet hij het stuk perfect te voorzien van live-muziek op het podium. De thrillertrilogie speelt de komende drie jaar op diverse locaties in Limburg. Het eerste deel speelt in november en december in Emmaus, een voormalig trappistenklooster in Tegelen. De stukken van Toneelgroep Maastricht zijn in samenwerking met Theater de Maaspoort in Venlo, de Toneelacademie Maastricht en de Provincie Limburg.

Wil je weten welke voorstellingen er nog meer spelen in Limburg? Kijk dan in onze voorstellingsagenda!

Lees meer over