Theater Na de Dam: toneel na Dodenherdenking

Morgenavond om 21:00 uur vinden er door het hele land verschillende voorstellingen plaats in het kader van Theater Na de Dam. Dit is een initiatief waarbij voorstellingen over de oorlog worden gespeeld om zo op een meer concrete manier mensen te laten nadenken over de oorlog.

Zo speelt in Concordia in Enschede de voorstelling Montyn van Ludo Hoogmartens en Yorick Zwart. Het stuk gaat over kunstenaar Jan Montyn, die zich uit hang naar avontuur op zestienjarige leeftijd aansloot bij de Duitsers. Een keuze die invloed had op de rest van zijn leven.

In Amsterdam speelt in Theater Bellevue op die tijd de muzikale theater-documentaire Hatta & De Kom. Het stuk gaat over de geschiedenis van de Surinaamse Anton de Kom en de Indonesische Mohammed Hatta, allebei strijders voor zelfstandigheid van hun land. Hun ontmoeting in de jaren twintig in Nederland leidde tot een gedachtegoed dat diende als een bron van inspiratie voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In Bloemendaal geeft schrijver Jan Terlouw met het Leonard Ensemble in het openluchttheater Caprera een literair concert over vrede en vrijheid en hoe we daar goed mee om moeten gaan.

Op dat moment vindt in Leeuwarden in De Harmonie de dansvoorstelling Project Witte Roos plaats, opgevoerd door dertig jongeren. Zij beelden tijdens deze indrukwekkende dansvoorstelling de verschrikkingen uit die slachtoffers van concentratiekampen moesten doorstaan, en maken tevens een brug naar het heden.

Klik hier voor meer voorstellingen na de dodenherdenking.