Terugluisteren: Stef Bos zingt ode aan Mark Rutte

2020 was misschien voor veel mensen een rotjaar, zanger en liedjesschrijver Stef Bos was vaker te zien dan ooit. Hij nam met veel succes deel aan het programma Best Zangers en daarnaast had hij ook zijn eigen programma: Serenade. Hij sloot het jaar verrassend af: met een ode aan onze premier Mark Rutte. Tijdens de Politieke Eindejaars show 2020 in het Haags College in Den Haag zong hij het lied Ongrijpbaar, speciaal ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van onze huidige Minister President. 

'Tien jaar Rutte? Beste Zangers was een uitdaging. Maar dát is pas een uitdaging!' vertelde Stef Bos op de avond zelf. Ongrijpbaar is een nummer dat niet alleen een ode is aan Premier Mark Rutte, maar bevat ook de nodige kritiek. 'Ik ben een dromer, jij bent een realist,' zingt Bos. En dus mist Bos bij Rutte soms de stip op de horizon. Het is 'een stuurman eerste klas', maar Bos zou willen dat Rutte ook de sterren kon lezen.

Kijk en luister hier naar het nummer Ongrijpbaar van Stef Bos:

 

Stef Bos: lied over Mark Rutte was 'verdraaid lastig' 

Een koers. Dat is wat Stef Bos toch vooral mist momenteel bij de Nederlandse politiek. Dat blijkt ook als we hem zelf spreken in een interview (dat binnenkort hier verschijnt). Een lied over Mark Rutte noemde Bos toen ook al een stevige klus. . ‘Hem proberen te vangen, in een lied.’ Dat was nog verdraaid lastig. Het is iets wat Stef Bos nog nooit eerder zo heeft gedaan. En het is ook moeilijk omdat Rutte sowieso lastig te vangen is. ‘Die zegt dat hij niks vindt, zoals “visie is als een olifant die het zicht ontneemt”.'

Toch is het resultaat Ongrijpbaar niet minder smaakvol geworden. De teksten zijn ouderwets raak, zoals:'Wie een visie zoekt, moet naar de oogarts. Voor mij is dat al jaren andersom. Wie niet ver vooruit kijkt, moet naar zich laten kijken. Er moet een punt zijn, ergens achter de horizon.'

Dankbaar is Bos dat Rutte tot nu toe iedere storm wist te omzeilen. Toch mist de liedjesschrijver in hem een grote denker. Bos heeft al jaren geen politieke overtuiging meer, ook al komt hij uit een tijd van idealen. Rutte krijgt daarom 'het voordeel van de twijfel, want misschien komt jouw kern ooit uit de kast. Tot dan toe blijf jij voor mij ongrijpbaar, ook al blijf je een stuurman eerste klas'.

 

Foto: Liesbeth van den Bos

Ben je op zoek naar een concert? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Gerelateerde onderwerpen