Sanne Vogel over de vluchtelingencrisis: “hoe kon ik een film over liefde maken, terwijl de wereld zo in brand stond?”

In een openhartig gesprek in Jan vertelt actrice en regisseur Sanne Vogel over het contrast tussen haar eigen leven en werk en dat van vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen. Ze bekent dat ze de wereld van romantische komedies en toneelstukken niet kon verenigen met de situatie van de vele vluchtelingen die ze elke dag op Amsterdam Centraal zag.  

Sanne Vogel maakte onder andere de bekende film Hartenstraat, een film over liefde en romantiek. Maar naast haar werk stond Vogel elke dag op Amsterdam Centraal om vluchtelingen te helpen die met de trein in Amsterdam aankwamen. Twee van hen hebben maandenlang bij Vogel en haar vriend ingewoond, totdat ze eigen woonruimte vonden. Daardoor maakte ze het verdriet van die mensen van dichtbij mee.

Groot contrast

Een specifiek moment herinnert Vogel zich nog goed. Voor het Nederlands Filmfestival kwam ze op het station veel collega’s tegen die daar in hun chique kleding heen gingen. Zij stond ondertussen te wachten op vluchtelingen: "Terwijl ik daar stond in een oranje T-shirt met Arabische teksten, zodat de vluchtelingen wisten dat ik ze kon helpen. Ik had enorm veel moeite met dat grote contrast. Mijn collega's in feestjurken en de vluchtelingen die al weken dezelfde onderbroek aan hadden."

Hiermee geeft Vogel geen kritiek op haar collega’s, maar ze laat weten dat het haar zelfbeeld wel veranderde. Ze "schaamde zich voor haar privileges" en besloot een tijdje alleen producties te maken over meer belangrijke onderwerpen. Voor haar initiatieven ontving ze een Duif voor de Vrede

Vogel leerde veel van de vluchtelingen

De twee Syriërs die ze in huis heeft genomen, Mouayad en Amir, zijn nog steeds vrienden voor Vogel. Ze zegt veel van hen te hebben geleerd, onder andere dat vreugde en verdriet altijd naast elkaar bestaan in het leven.

Sindsdien heeft ook haar visie op het maken van toneel en film een nieuw perspectief gekregen. Nadat ze een tijd heeft geworsteld met het soort producties dat ze wilde maken, ziet ze nu weer in dat ook vrolijke en humoristische producties een plaats hebben en ook gemaakt mogen worden.

Hoogte- en dieptepunten voor Sanne Vogel

Niet alleen de vluchtelingencrisis veranderde Vogels kijk op het leven. In dezelfde periode verloor ze haar eerste kindje tijdens de zwangerschap. Net zoals ze het verhaal van Mouayad en Amir in het toneelstuk Nieuwe Familie heeft gevat, wil ze ook dit verhaal vertellen. Zowel het verdriet als de mooie momenten wil ze in een film opnemen. Ondertussen kan ze genieten van haar gezonde tweeling, die zij en haar partner eind vorig jaar verwelkomden.

Sanne Vogel on Instagram: "Met mijn lieve schatjes op de cover van de JAN. Met een zeer persoonlijk interview over zwangerschap, moederschap, de wereld, liefde en werk. En onwijs mooie foto’s van mijn hele gezin in 70 style. Vanaf 13 augustus in de winkel. @janmagazinenl Dankjewel @ericvandenelsen.photography @charissa_hogerheijde @samirabilij @paulapennings @elisehaman @chantalvandenbroekblaak voor de fijne dagen en de goede zorgen. ❤️ #twins #cover #janmagazine #photography #family #liefde"

 

Beeld: © BrunoPress

Kijk voor leuke voorstellingen in onze theateragenda.

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over