Nico van der Linden overleden

Na een slopende ziekte is op 7 oktober Nico van der Linden overleden. Als pianist, arrangeur, orkestleider en componist is hij de afgelopen decennia van grote waarde geweest voor de Nederlandse liedkunst, het cabaret en de musical.

Hij werd op 4 februari 1950 geboren als zoon van Nico van der Linden sr, een in die tijd bekende dirigent en componist van filmmuziek en operettes. Zoon Nico jr begon zijn carrière begin jaren zeventig bij cabaretgroep Tekstpierement van Frank Sanders en werkte daarna samen met vele artiesten, zoals Ramses Shaffy, Liesbeth List, Marjol Flore, Sylvia Alberts, Rob van de Meeberg, Heddy Lester, Thérèse Steinmetz, Philippe Elan, Astrid Seriese, Mathilde Santing, Lennette van Dongen, Thijs van Leer, Jan Akkerman, Frans van Deursen, Lenny Kuhr en haar zus Ine Kuhr - met wie hij trouwde.

Verder werkte hij mee aan musicals als Tsjechov, A Chorus Line, Diana en Liedjes Van Toon. Ook maakte hij deel uit van de heropgerichte band The InCrowd, waar hij in zijn jeugd een grote fan was geweest.

In 1995 werd Van der Linden onderscheiden met de Begeleidersprijs voor zijn medewerking aan het programma Wie is niet gesnoeid, met o.a. Adelheid Roosen en Karin Bloemen. In 2018 kreeg hij een Musical Award voor zijn arrangementen in Adèle Conny Jasperina – De Grote Drie, de voorstelling over Adèle Bloemendaal, Conny Stuart en Jasperina de Jong. In maart van dit jaar werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vooral met Ramses Shaffy werkte hij intensief samen. Hier zijn ze samen te zien met The girl from Ipanyna, tijdens een voorstelling in de Rotonde van het ITA:

 

 

Van der Linden schreef het gehele oeuvre van Shaffy uit in bladmuziek en maakte diverse hommagevoorstellingen. Op 29 augustus trad hij nog op met de voorstelling Shaffy Vivant, waarin hij dit duet zong met zijn vrouw Ine.

 

 

Foto: www.shaffy.nl

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over