Nandi is de nieuwe Maria: "Ik trok mijn nonnenoutfit aan en dacht: verrek, nu ben ik het"

Ruim twee weken geleden won Nandi van Beurden het televisieprogramma Op zoek naar Maria en daarmee haar droomrol als Maria in The Sound of Music. De musicalactrice knijpt zichzelf nog dagelijks in de arm: "Het wil nog niet echt landen hoor!"

Geland of niet: Nandi wordt Maria. De actrice en zangeres heeft de afgelopen weken veel positieve reacties gekregen op haar optredens en mag zichzelf zelfs een inspiratiebron noemen: "Ja, dat is heel bizar om over jezelf te zeggen!", lacht ze. "Maar mensen ervaren dat wel echt zo. Ze hebben nu door die zoektocht - door ons alle tien - gezien dat dit voor alle kleuren, alle soorten, maten en whatever kan als je er voor de volle honderd procent voor gaat."

 

Nandi van Beurden - Iets Waar Ik Zielsveel Van Hou (finale Op Zoek Naar Maria)

 

"Hier staat iets te gebeuren, iets unieks"

Na een jaar zonder theater heeft Nandi weer ontzettend veel zin om het podium te bestormen. Het wordt een soort thuiskomst voor de actrice: "Ik kan gewoon niet wachten het theater weer in te gaan. Dat soort gebouwen ademen gewoon 'hier staat iets te gebeuren, iets unieks.' En dat je dat daar mag brengen, ja dat gevoel is onbeschrijfelijk. Dat heb ik echt gemist."

Verkleedkist

De repetities voor The Sound of Music beginnen pas in mei, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Daardoor begint het nu toch wel serieus te worden voor de jonge actrice: "Ik had daarnet een kostuumdoorpas. Het is net als je als kind een verkleedkist hebt en je een prinsessenjurk aantrekt: dan ben je de prinses. Nu mocht ik mijn nonnenoutfit aan en toen dacht ik: verrek, nu ben ik het." 

Kennismaken met de andere castleden was ook spannend voor Nandi: "Ik kende William (Spaaij, red.) al van Was Getekend Annie M.G. Schmidt, maar de rest ken ik alleen van heel even zien in de wandelgangen van de toneelschool. Dus dat was enorm spannend: zij hebben mij wel zeven weken lang gezien, maar ik hen niet! Maar iedereen is heel lief en heeft er ook ontzettend veel zin in. De sfeer is heel goed."

Nandi’s Maria

Dan is het tijd voor Nandi om in de huid te kruipen van Maria: "Als ik de telefoon straks ophang, dan krijg ik het script in mijn handen. Dat vind ik ook het spannendste, het voelt toch een beetje als een eerste schooldag, als je je boeken gaat halen en gaat kaften."

Wij vragen ons af hoe je je voorbereidt op een rol die al zo vaak is gespeeld: "Je moet niet meer teveel gaan kijken naar hoe anderen het hebben gedaan. Daar kun je veel van leren, maar als je iets vanaf nul moet opbouwen, dan begin je echt bij de basis: wie was deze persoon echt? Ik ga gewoon veel lezen over de Maria, de tijd en de cultuur van toen. En ik duik direct in de tekst: wat geven de tekst en de muziek jou als voeding voor het personage?"

"Ik hoop dat iedereen komt kijken!"

Overigens is de rol van Maria niet de enige droom die uitkomt: "Ik heb gehoord dat we in Carré gaan spelen", vertelt ze opgewonden. "Dat is, dat is, dat is waanzinnig! Dat is hét podium. Als je met deze klassieker van een musical in die zaal mag staan, wauw!"

Twee vliegen in één klap dus voor de actrice, al kijkt ze ook uit naar de andere theaters die ze aandoen: "Ik vind het ook heel gaaf om juist meer in de provincie te komen. Want zo bereik je ook die mensen die gewoon naar het theater bij hen in de buurt gaan. Als je alleen in de Randstad zou spelen, dan verarmt de hele sector. En ik hoop natuurlijk dat iedereen komt kijken!"

Beeld: © Roy Beusker

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over