Minister OCW: 'Seizoen culturele sector verloren'

"Dit seizoen is voor de culturele sector helaas toch echt verloren." Dat zegt minister Ingrid van Engelshoven van OC&W (D66) in een gesprek met platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (ACCT) bij het ministerie in Den Haag. "Het zijn kosten die je niet later kunt terughalen. Je kunt dit seizoen niet zomaar in het najaar spelen."

Alle theaters in Nederland zijn tot 1 juni gesloten. Daardoor missen de theaters en gezelschappen in Nederland nu enorm veel omzet.

"De omzetderving is vele malen groter dan we ooit kunnen oplossen." reageert de minister in het gesprek. Er is momenteel een algemeen steunpakket van de overheid voor bedrijven die last hebben van de Corona-crisis. Maar voor de theaters, musea en concertzalen is er veel meer hulp nodig om te voorkomen dat bedrijven massaal omvallen.

Dit erkende de minister zelf ook: "Het algemene generieke steunpakket is niet genoeg voor de theaters en concertzalen en alle gezelschappen die daar gebruik van maken. 'We moeten kijken of er nu iets extra's mogelijks is. Daar werk ik nu aan." Van Engelshoven kon daar echter nog niets concreets over zeggen. Het hele pakket is nog niet klaar. 

 

Je kunt het hele gesprek met de minister van OC&W hier terugkijken:

 

Cultuursector maant minister tot actie

Verschillende belangenorganisaties dringen in een reactie op de minister aan op snelle en concrete maatregelen. Jan Zoet, voorzitter van Kunsten '92 windt er geen doekjes om: "Wat ik van belang vind, is dat de minister met haar uitspraken erkent dat er zich in de culturele sector een ramp voltrekt. Dit is slechts het begin van de schade". Volgens hem kan die schade tot in in de miljarden oplopen. Er is een robuust overbruggingsfonds nodig. Gebeurt dat niet, "dan stort de werkgelegenheid in deze sector volledig in en is er na de zomer weinig cultureel aanbod meer over".

Ook de directeur van de Museumvereniging, Mirjam Moll, dringt aan op snelle actie. "De minister is al een maand bezig met steunmaatregelen, maar heeft eigenlijk weinig concreets in handen." Zij pleit voor een fonds, het kwijtschelden van 6 maanden huur en het fiscaal aantrekkelijk maken van de Geefwet. "Want het is vijf voor twaalf voor de musea."

Deze signalen komen niet uit het niets. De klappen in de cultuursector zijn nu al dermate hard dat gezelschappen en theaters omvallen. Toneelgroep Maastricht stevent bijvoorbeeld al af op faillissement. Theater de Weijer in Boxmeer moest al definitief haar deuren sluiten door de Corona-crisis.

 

Wil jij de theaters steunen? Zoek dan een leuke voorstelling na 1 juni op in onze theateragenda.

Lees meer over