Kijktip: Sprookjessprokkelaar de musical mét blindentolk

Veel theaters zijn dicht of werken met een aangepaste programmering, waardoor veel reguliere shows minder toegankelijk zijn. Dit geldt al helemaal voor blinden en slechtzienden die naar het theater zouden willen gaan. Daarom stelt de Stichting Komt het Zien! de musical Sprookjessprokkelaar van de Efteling online beschikbaar met blindentolk.

Zowel Stichting Komt het Zien! en de Efteling zijn erg blij met deze samenwerking: "Momenteel zijn theaters beperkt toegankelijk, natuurlijk ook voor blinden en slechtzienden. Daarom hebben wij vanuit Stichting Komt het Zien! het platform THUIS opgericht. Hier kunnen blinden en slechtzienden online genieten van verschillende voorstellingen met blindentolk. Een blindentolk beschrijft precies wat er te zien is, zodat iedereen met een visuele beperking alles mee kan beleven", aldus Arlette Hanson van Komt het Zien!

Ook de directeur van de Efteling Fons Jurgens reageert enthousiast: "Het is fantastisch dat Stichting Komt het Zien! deze musical toevoegt aan hun aanbod en hiermee ervoor zorgt dat blinden en slechtzienden Sprookjessprokkelaar de musical kunnen beleven. Bij de Efteling staat toegankelijkheid hoog in het vaandel, dus ook bij onze musicals."

Een blindentolk, hoe werkt dat?

Het klinkt tegenstrijdig: een tolk voor iemand die weinig tot niets kan zien. Een blindentolk is dan ook een andere naam voor audiodescriptie. De musical wordt dus door de blindentolk verteld op zo’n manier dat wat er op het toneel gebeurd ook op een levendige manier 'zichtbaar' wordt voor blinden en slechtzienden. De blindentolk voor Sprookjessprokkelaar is Angelique van Lieshout. Voordat de musical begint hoor je een korte introductie waarin de audiodescriptie vast kostuums en decor uitbeeldt.  

Sprookjessprokkelaar de musical

Sprookjessprokkelaar is het verhaal van Sterre. Zij houdt van lezen, maar ze heeft maar één boek. Dat heeft ze dan ook helemaal stuk gelezen. Op een dag vertelt haar opa over de magische sprookjesbibliotheek in het oude verlaten kasteel. Als je daar achter de juiste deur kijkt, dan vind je er een oneindige hoeveelheid prachtige verhalen. Daar heeft Sterre wel oor naar en dus gaat ze op zoek. Zal ze de juiste deur naar de sprookjesbibliotheek vinden? En wat zit er verborgen achter al die andere deuren? En wie is toch die Sprookjessprokkelaar?!

Sprookjessprokkelaar de musical met blindentolk

 

De Sprookjessprokkelaar de musical is te zien op het YouTubekanaal van de Efteling of komthetzien.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over