The Full Monty - Musical

Het Grote Hart van The Full Monty

Je kunt The Full Monty geen spirituele opvolger noemen van De Marathon, maar ze lijken erg veel op elkaar. Beiden zijn musicals over gewone normale mensen. Beide musicals gaan over gewone normale mensen problemen. In de Marathon gaan de werknemers van een autogarage hardlopen om hun zaak te redden. In The Full Monty gaan werkeloze mannen strippen om snel geld te verdienen. Maar wat nog belangrijker is: beiden zijn musicals met een verrassend groot hart. The Full Monty is dan ook een feest om naar te kijken!

Laten we bij het begin beginnen: gisteren mochten we aanwezig zijn in het DeLaMar Theater in Amsterdam voor de galapremière van The Full Monty. Het is een nieuwe Nederlandse bewerking op de Broadway-musical die weer is gebaseerd op de gelijknamige Britse film. Die film was destijds erg bijzonder, kreeg verschillende Oscar-nominaties en won verschillende filmprijzen. The Full Monty draait namelijk niet per se om strippen, maar om wat de mannen daartoe beweegt. Werkeloosheid was een belangrijk thema in de film.

Deze vrouw regeert

Het probleem van werkeloosheid komt iets minder terug in de musical. Dat komt vooral door het script: niet alleen loopt deze vlot door het verhaal heen om ruimte te maken voor de liedjes, ook worden er een aantal andere onderwerpen aangesneden. Zo wordt bijvoorbeeld de vrouwelijke seksualiteit o-pen-lijk gevierd. De dames in de musical praten uitgebreid over hun eigen voorkeuren in mannen, zonder dat dit een punt is. Het is enorm verfrissend om naar een powersong te kijken als 'Deze vrouw regeert', waarbij het vrouwelijke gedeelte hardop fantaseert over knappe strippers. En dat is ZEKER niet het enige moment waarin de dames openlijk spreken over de lekkere lijven van de mannen. Terwijl het uiteindelijk wel smaakvol blijft. Dat mag je gerust een belangrijke prestatie noemen!

Ontroerend

Het verhaal is misschien niet van hoog niveau of zeer diepgaand, maar toch zijn er genoeg verrassende momenten die je raken. Wanneer Berry (Joey Ferre) een nummer zingt over zijn zoontje die hij misschien niet meer kan zien, bijvoorbeeld. En je kunt niet anders dan verliefd worden op een karakter als Dave (Dennis Willekens), een goedzak met overgewicht die zo onzeker is over zichzelf dat hij zich niet meer voor kan stellen dat zijn vrouw seks met hem wil. Op een gegeven moment pakt hij zijn lijf in met vershoudfolie op de wc om proberen af te vallen, wat een ontroerende scene oplevert. Body positivity is óók een thema van The Full Monty.

The Full Monty: een overwinning

Dat maakt dan ook die ene stripact waar alles om draait een échte overwinning. Zodra het eindnummer 'Laat je gaan!' wordt ingezet, verandert de show in een groot feest. Het publiek joelde dan ook enthousiast mee met de actrices op het podium tijdens de première toen de billen bloot gingen. Maar laten deze mannen écht alles zien? Gaan ze heus voor The Full Monty? Dat blijft tot op het laatste moment spannend! Wij zijn in ieder geval zéér te spreken over deze musical.

Tekst: Bram Balk
Foto's voorstelling: Margot de Heide
Foto zaal: Bram Balk

Lees meer over