Grootste theater komt in Rotterdam

Ahoy gaat flink uitbreiden met de bouw van een nieuwe zaal waar maar liefst 2750 zitplaatsen passen. Hiermee gaan ze de strijd aan met de Amsterdamse Heineken Music Hall (HMH).

Modern multifunctioneel ontwerp
In 2017 zal de nieuwbouw in Rotterdam-Zuid aanvangen. De locatie zal zijn aan de westkant op het voorplein, tegen de oude beurshallen. Gekozen is voor een transparant gebouw, ontworpen door Kraaijvanger Architecten. Hierin is niet alleen plek voor de enorme zaal, maar ook voor 35 kleine zaaltjes, een restaurant én de nieuwe entree voor Ahoy.

Ingenieuze transformatie van zaal
Verwacht wordt dat het auditorium met orkestbak in 2019 klaar zal zijn. De ideale plek voor grootschalige musical- en operaproducties. Tevens is het zeer geschikt om te transformeren tot concertzaal. Hiervoor worden in een paar uur tijd de 2750 stoelen eruit gehaald waarna er plek is voor 7000 concertbezoekers. Dit maakt deze zaal groter dan de Heineken Music Hall -waarin 5500 bezoekers passen- en biedt hiermee een scala aan nieuwe mogelijkheden.

Meer concerten
Ahoy-directeur Peter van der Veer zegt: "we worden een concurrent van HMH". De verwachting is dan ook dat het Rotterdamse theater meer concerten zal programmeren in de toekomst. De bouw van deze theaterzaal biedt hiermee een gedegen oplossing voor het geleden verlies van concertprogrammering aan Ziggo Dome en HMH.

Rotterdam
De nieuwbouw van Ahoy is onderdeel van Hart van Zuid, wat zich ten doel heeft gesteld internationale congressen naar de havenstad te halen. Hiermee is direct een ander commercieel voordeel voor de stad te behalen, volgens Van der Veer. Door het binnenhalen van meerdaagse congressen zullen congresgangers in korte tijd een hoop geld kunnen spenderen in de stad. Om hier nog meer op in te spelen zal er ook een hotelcomplex herrijzen aan de oostkant van het voorplein van Ahoy. Als het aan de initiatiefgroep Hart van Zuid ligt zullen deze veranderingen binnen korte de aantrekkelijkheid van het Zuidplein en omgeving vergroten.

Foto: ontwerp Kraaijvanger Architecten

Lees meer over