Claudia de Breij werkt aan familievoorstelling over Heintje Davids

Claudia de Breij maakt voor het eerst in haar carrière een familievoorstelling. Hier ben ik! gaat over het leven van variété-artieste Heintje Davids. De voorstelling zal in de herfstvakantie (10 t/m 18 oktober) exclusief opgevoerd worden in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

In gesprek met het AD vertelt Claudia de Breij dat ze al jarenlang van ouders te horen krijgt dat kinderen haar liedjes meezingen. "Maar deze fans van 7, 8 jaar oud kunnen nog niet zoveel met de maatschappelijke praatjes in mijn conferences. En sommige grappen zijn ook wel iets te grof voor al te jong publiek." 

Voor De Breij een mooie aanleiding om zich eens aan een familievoorstelling te wagen. Dat betekent echter niet dat ze voor Hier ben ik! compleet het roer omgooit. "Ik ben niet het type dat een verhaaltje gaat vertellen over een beertje of een konijntje". Het levensverhaal van Heintje Davids is volgens haar echter uitermate geschikt voor een spannende familievoorstelling, een beetje a la het lelijke eendje van Hans Cristian Anderson.

Heintje Davids

De familievoorstelling Hier ben ik! vertelt het tragische levensverhaal van variété-artieste Heintje Davids (1888-1975). Heintje was het jongste kind uit het beroemde Joodse theatergezin Davids. Ze wilde dolgraag een carrière op de planken, maar haar ouders vonden haar te dik en lelijk voor het toneel. Ondanks de harde kritieken zette ze door en begon haar carrière als revuezangeres. 

Rond de Tweede Wereldoorlog vielen haar familieleden een voor een weg. Haar broer Louis stierf vlak voor de oorlog, terwijl haar zus Hakkie en broer Rika overleden in de concentratiekampen. Heintje was de enige die de oorlog wist te overleven. De Breij: "Na de oorlog zong ze nog steeds 'Ik kan het zonder jullie', maar toen had die tekst opeens een heel andere lading gekregen."

Hier ben ik!

In de familievoorstelling speelt muziek een belangrijke rol. De Breij vertolkt liedjes van Heintje Davids, maar ook eigen materiaal. Ze heeft zelfs een nieuwe bewerking van haar hit 'Mag ik dan bij jou' geproduceerd.

Hier ben ik! 
is echt een show voor jong en oud, vertelt de cabaretière. "Het verhaal van Heintje is al meeslepend genoeg als je het gewoon vertelt, haar liedjes zijn tijdloos en aanstekelijk. En ik zal er nog net wat meer kinderlijke grapjes in stoppen dan ik normaal in mijn shows doe."

De voorstelling is van 10 tot en met 18 oktober exclusief te zien in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over