Ken jij ze allemaal? De carnavalskrakers van theatergrootheden

Het is bijna zover: carnaval staat weer voor de deur. De komende dagen staan het zuiden en oosten van het land in het teken van praalwagens, schmink, kleurrijke outfits, bier en natuurlijk carnavalskrakers. Wist je dat aardig wat grootheden uit de theaterwereld zich wel eens aan een carnavalsnummer hebben gewaagd? We hebben enkele klassiekers op een rijtje gezet.

André van Duin

De koning - of prins - van de carnavalskrakers is natuurlijk André van Duin. Al ruim veertig jaar hoor je zijn hits in de kroeg voorbijkomen. Nummers als 'Willempie', 'Er staat een paard in de gang' en het 'Pizza lied' doorstaan al decennia lang de tand des tijds. In 2018 toverde hij Juf Anks welkomsgroet uit de tv-serie De Luizenmoeder nog om tot de grote hit 'Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent!'. Een carnavalsfeest zonder hem is haast niet voor te stellen. Alhoewel... André is zelf geen grote fan van het feest.

Toon Hermans

Als we verder teruggaan in de tijd komen we terecht bij cabaretier en zanger Toon Hermans. Eind jaren 60 scoorde Hermans twee carnavalshits met 'Mien, waar is mijn feestneus?' en 'Kiele, Kiele, Kiele / Vogeltje wat zing je vroeg'. De klassiekers zijn al ruim 50 jaar oud, maar nog steeds regelmatig te horen in het feestgedruis. 

Adèle Bloemendaal

Ook cabaretière en zangeres Adèle Bloemendaal waagde zich enkele keren aan het carnavalsgenre. Op haar naam staan carnavalskrakers als 'Zallemenut (nog 'n keertje overdoen)' en 'Wat heb je gedaan, Daan', terwijl ook nummers uit de tv-serie 't Schaep met de 5 pooten het goed doen. Zo zie je maar: gezelligheid kent geen tijd.

Theo Maassen

Hoewel Theo Maassen geen carnavalshit op het oog had, werd zijn nummer 'Lauwe pis' dat wel degelijk. Het harde, satirische nummer maakte oorspronkelijk onderdeel uit van zijn theaterprogramma Tegen beter weten in (2006-2007). In samenwerking met componist Fons Merkies en carnavalsvereniging De Kapotte Kontjes werd 'Lauwe pis' omgetoverd tot een carnavalshit. 

Jon van Eerd

De laatste - en meest recente - carnavalsknaller die we uitlichten staat op de naam van acteur en zanger Jon van Eerd. Het nummer 'Ieder uur, een bittergarnituur' komt voort uit zijn voorstelling Herrie in de keuken, waarmee hij op dit moment door Nederland trekt. In de voorstelling runt Van Eerds typetje Harry Vermeulen een noodlijdende snackbar. De titel van zijn carnavalskraker komt dan ook niet uit de lucht vallen.

Gerelateerde onderwerpen