Bijzondere voorstelling Eerste Wereldoorlog op erfgoed locaties

Theater Nomade komt dit najaar met een reprise van de voorstelling 14 - 18 Achter de Hollandse Waterlinie. Met dit film- en muziektheaterproject gaat u aan de hand van uniek film- en fotomateriaal honderd jaar terug in de tijd. En de voorstelling speelt dit najaar op een aantal bijzondere locaties, zoals in het Vredespaleis. Het gezelschap maakte het stuk in het kader van 100 jaar Eerste Wereldoorlog.

Terwijl in andere Europese landen de Eerste Wereldoorlog woedt, wachten in de bunkers van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie Nederlandse soldaten vier jaar lang op een oorlog die nooit komt. Ondertussen vangt Nederland wel een miljoen Belgische vluchtelingen op. Ook andere Nederlanders spelen een rol in deze oorlog: Mata Hari, die op verdenking van dubbelspionage werd gefusilleerd, Anthony Fokker, die superieure Duitse vliegtuigen liet bouwen, generaal Snijders en koningin Wilhelmina.

De voorstelling oogstte veel lof. Daarom gaat het dit najaar in reprise en speelt het op tien erfgoedlocaties. Zo speelt de voorstelling onder andere op Kasteel Doornenburg bij Arnhem en Nijmegen, in het Vredespaleis in Den Haag en op Fort Spijkerboor bij Purmerend. Daarnaast wordt het stuk opgevoerd in een aantal theaterzalen. Om de voorstelling heen worden ook diverse activiteiten georganiseerd, zoals een reizende tentoonstelling, een re-enactment groep WOI, schoolvoorstellingen, lezingen en rondleidingen.

Lees meer over