William Spaaij: "Wat ik mis, is dat we eigenlijk één community zijn"

Wat doe je als musicalacteur, als je plotseling niet meer mag optreden? Stilzitten? Niet als je William Spaaij heet! Hij is druk bezig met de ontwikkeling van een groots theaterspektakel én met het uitdragen van zijn missie: de theaterwereld als één community maken. We spraken de acteur en regisseur over deze missie, zijn plannen en tomeloze positiviteit.

We zien William niet meer zoveel op de planken staan. Wegens corona zijn voorstellingen noodgedwongen verplaatst, maar gelukkig is hij niet helemaal uit beeld verdwenen! Zo zit hij elke maandag bij het RTL-programma Koffietijd, waar hij ons bijpraat over het laatste theaternieuws en hier geeft hij bovendien theatertips. Dit past perfect bij hem, want William doet niets liever dan zijn grote missie uitdragen. "Wat ik in dit land mis, is dat we eigenlijk één community zijn. Of je nou toneel, cabaret, muziektheater of musical doet, we doen toch allemaal hetzelfde." Zo zet William bij Koffietijd graag jonge theatermakers in de schijnwerpers. "Daar krijg ik heel veel positieve reacties op," vertelt hij. "Ik hoop dat dit de toekomst wordt van hoe we het met elkaar kunnen gaan doen."

Gigantisch theaterspektakel

Naast zijn wekelijkse bezoekjes aan Koffietijd, is William ook nog met iets heel spannends bezig. "Ik ga een voorstelling regisseren, een hele grote voorstelling, als in: een gigantisch theaterspektakel," vertelt William. Meer mag hij er nog niet over zeggen, maar wel dat hij momenteel druk bezig is met de voorbereidingen. Als alles goed gaat en het coronavirus onder controle blijft, zou het spektakel in april in première moeten gaan.

"Ik ben ervan overtuigd dat het een grote indruk kan achterlaten, omdat er heel veel ingrediënten aan kloppen. Het verhaal, de boodschap en de tijd waarin we leven, het spektakelgevoel, de mensen die eraan meewerken." Volgens William is zoiets als dit nog nooit eerder in de theaters vertoond. "Het heeft internationale potentie en ik ben ervan overtuigd dat je dit over de hele wereld kunt brengen."

Met zijn theaterstuk wil hij andere aspecten aan het licht brengen dan we gewend zijn. "Volgens mij is het tijd voor het vertellen van andere noodzaken en daar sluit dit project naadloos op aan." Binnenkort kunnen we meer vertellen over dit bijzondere spektakel!

Erg sociaal

Wie William een beetje kent, weet dat hij enorm positief en sociaal is. "Ik ben opgevoed met het idee dat je het met elkáár moet doen. Toen ik vroeger het toneel op ging, zei mijn moeder altijd: 'Vergeet niet dat jij daar nooit kan staan als de lichtman of de technicus er niet is. Ik ben daarmee opgevoed en daarom ook erg sociaal, denk ik."

Tijdens zijn rollen in grote producties, probeerde hij ook altijd meer te zijn dan 'de hoofdrolspeler die zijn ding doet'. "Ik vind het leuk om mensen te inspireren en bij elkaar te houden. Ik weet nog goed dat er bij Mary Poppins op een gegeven moment veel gedoe was. Toen ging ik bingo's organiseren tussen de shows door, of deden we fotowedstrijden. Daar heb ik ook het Applausje van de week bedacht. We gingen heel hard voor iemand applaudisseren en die mocht een week later het applausje aan iemand anders overdragen. Dit bleef een jarenlange traditie." 

William als Bert uit Mary Poppins bij de Musical Sing Along. (Tekst gaat verder onder de video)

 

In harmonie

William bekommert zich niet alleen om anderen, maar zorgt ook goed voor zichzelf. Hij is altijd al erg 'in harmonie' met zichzelf geweest en durft daarin ook keuzes te maken. "Toen Joop van den Ende mij op jonge leeftijd een vast contract aanbood, zei ik daar nee tegen. Of toen ik een productie kreeg aangeboden bij Stage Entertainment, voelde ik dat het niet mijn productie was." Natuurlijk leverde dit de nodige verbaasde reacties op in zijn omgeving. "Ik voel altijd heel natuurlijk wat ik wel, en wat ik niet wil."

Zijn gevoel zet William ook in het najaar centraal; hij kijkt altijd weer uit naar de herfst- en wintermaanden. De natuur keert in zichzelf daar herkent hij zich sterk in. "Ik keer iets meer in mijzelf. Dan kijk ik naar waar ik sta, hoe ik me voel en wat er gaande is. Daar verheug ik me altijd wel op. Ook ga ik me wat meer verdiepen in bepaalde vriendschappen en familie."

Feestdagen met William

De kerstperiode is geliefd bij William. Hoewel hij vroeger niet hield van de donkere dagen, kan hij er nu wél van genieten. Hij koestert mooie herinneringen aan de gourmetavondjes met zijn familie. "We zaten altijd te klooien met dat gourmetstel en op een gegeven moment werd dat een grap. Dat je van alles in dat pannetje kan flikkeren en de gekste combinaties kan bedenken", vertelt hij lachend. Daarnaast moest hij heel vaak spelen op tweede kerstdag. "Dan hadden we met de hele groep een kerstdiner of kerstbrunch. Of we speelden Secret Santa een spel met lootjes trekken en cadeautjes. Dat vind ik altijd echt héél gezellig."

"Stop niet met dromen"

Wat wil William zijn theaterfans nog graag meegeven? "Ik geloof dat kunst en cultuur éssentieel is voor de mens om zich te blijven ontdekken en te evolueren. Dat is in dit land helaas door de politiek weggeduwd, omdat het niet gezien wordt als essentiële zuurstof. Daarom zou ik willen zeggen: Blijf zoeken naar wat je boeit. Al is het een boek of online show die je kan bekijken. Laat je niet ontmoedigen, ook niet als het theater dicht is. Laat je nóóit ontmoedigen." Voor (jonge) theatermakers heeft William eveneens goede raad: "Stop niet met dromen, er is altijd een mogelijkheid om te leren en te groeien. Vergeet dat nooit, ondanks dat alles stilstaat."

De musical Falsettos waarin William speelt, zou in november in première gaan, maar wegens corona zijn deze voorstellingen verplaatst naar mei 2021. Ook de intieme voorstelling War of the Worlds wordt verplaatst.

 

Gerelateerde onderwerpen