Weer volle zalen in het theater

De kaartverkoop van de theaters vertoont een stijgende lijn. Na de lockdown waren vooral oudere bezoekers huiverig om met veel mensen in een zaal te zitten, maar inmiddels durft het publiek weer voorstellingen te bezoeken.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) deed begin deze maand een klein onderzoek onder hun leden naar de kaartverkoop. Van de schouwburgen kregen ze een positief signaal terug. Veel theaters trekken voor het eerst weer volle zalen sinds de uitbraak van corona.

Halfvolle zalen in maart

In maart mochten de schouwburgen en concertgebouwen voor het eerst weer volledig open zonder restricties. Toch bleven toen nog veel bezoekers weg en was regelmatig niet meer dan de helft van een zaal gevuld met publiek. Hier zijn geen concrete cijfers over, maar het Amsterdamse Theater Bellevue liet weten dat in deze periode vaak niet meer dan 60 procent van de tickets verkocht was.

Meer bezoekers dan eerst

Voor sommige theaters geldt zelfs dat de kaartverkoop nu sneller gaat dan voor corona. Bij de start van een seizoen verkoopt een theater gemiddeld een derde van de tickets. 11 procent ziet nu een toename hiervan. 64 procent van de zalen heeft op dit moment minder kaarten verkocht dan gewoonlijk, maar er is geen stevige daling meer. Een woordvoerder van VSCD noemt dit 'hoopgevende signalen voor de toekomst'.

Meer theaternieuws lezen? Kijk dan op onze nieuwspagina.