Verwarring en frustratie in de theaterwereld na persconferentie

In de theaterwereld is nog steeds veel reuring na de persconferentie van afgelopen vrijdag. Onder BN’ers heerst er onbegrip over joelende voetbalstadions en halflege theaterzalen, terwijl de Vereniging van Vrije Theaterproducenten theaters oproept na 1 september weer de volledige toegestane capaciteit te draaien.

Op het moment mogen theaters en podia twee derde van hun zaalcapaciteit benutten zonder anderhalve meter afstand, als ze werken met toegangsbewijzen. Veel theaters kiezen er echter voor de anderhalve meter wel te handhaven, zodat een toegangsbewijs niet nodig is. Na 20 september moet er bij alle evenementen gebruik gemaakt worden van een test- of vaccinatiebewijs als er meer dan 75 mensen komen.

Veel verwarring

Volgens de Vereniging van Vrije Theaterproducenten heerst er veel verwarring bij podia over de regels en protocollen en daarom roept zij het kabinet op tot aansporing van de podia om wel op volledige capaciteit (nu twee derde van de zaal en vanaf 20 september voor 100%) open te gaan.  

"De Vrije Theaterproducenten zijn ondernemers, ze zijn volledig afhankelijk van de kaartverkoop. De producties worden opgestart zonder garantiefonds, deze geldt enkel voor de evenementen en festivals, maar door de grote diversiteit binnen de theaters hebben ze geen enkele basis om te kunnen produceren. De kosten komen regelrecht voor rekening van de (niet gesubsidieerde) theatermakers. De onzekerheid is ontzettend groot", aldus voorzitter van de VVTP Boris van der Ham. Zo kan het nieuwe theaterseizoen vanaf 1 september goed van start gaan.

Frustratie bij veel artiesten

Ondertussen groeit ook de frustratie bij verschillende artiesten, die niet begrijpen waarom voetbalstadions alweer bomvol zitten en theaters nog niet. Onder andere Richard Groenendijk, Fred van Leer en Lykele Muus delen beelden van joelende supporters en rijen mensen die dicht op elkaar staan voor de Arena. Het nieuws dat de Formule 1 in Zandvoort door mag gaan terwijl alle festivals zijn afgelast, is voor de artiesten de druppel waardoor ze actie gaan voeren.

Het inladen van de media-bestanden is mislukt.

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over