Toots Thielemans overleden

Toots Thielemans overleed maandag op 94-jarige leeftijd. Naast zijn internationale optredens, is Thielemans bekend van de bekende tunes die hij componeerde voor Baantjer, Sesamstraat en voor grote bioscoophits als Midnight Cowboy en Turks Fruit.

Het leverde hem talloze prijzen op, twee eredoctoraten van de universiteit van Brussel en -voor hem en zijn vrouw- de titels baron en barones. De maestro op de mondharmonica werd in 1922 in Brussel geboren als Jean Baptiste Thielemans. Hij begon in de jaren dertig met het bespelen van zijn instrument om astma te lijf te gaan. Het 'broodje', zoals hij zijn mondharmonica noemde, zou hem helpen controle te houden over zijn ademhaling. "Het in- en uitblazen van toontjes was goed voor me. Maar de astma heb ik nooit echt kunnen wegblazen met mijn broodje".

De bijnaam 'Toots' verwijst naar de muzikanten Toots Mondello en Toots Camarata. Thielemans groeide uit tot dé autoriteit op zijn instrument. Al snel stonden artiesten als Chet Baker, Benny Goodman, Miles Davis, Ella Fitzgerald en Natalie Cole te popelen om met de Vlaming het podium te betreden. Jazz en soul waren zo in zijn spel gesleten, dat Quincy Jones eens over hem zei: "You're not from Brussels, you're from Mississippi".

Door zijn verslechterde gezondheid werd optreden de laatste jaren minder, maar het weerhield hem er niet van in 2014 nog het podium van Jazz Middelheim te betreden.

Lees meer over