Toneelgroep Maastricht stevent af op faillissement

Toneelgroep Maastricht luidt de noodklok. Ze vrezen dat ze het niet gaan redden door de coronacrisis. "We stevenen af op een faillissement", laat de directeur van Toneelgroep Maastricht, Servé Hermans, weten aan NRC.

Dat de culturele sector het moeilijk heeft door de coronacrisis staat buiten kijf. Festivals worden afgelast en de theaters zijn dicht. Dit zorgt voor een enorm omzetverlies van miljoenen euro's. Het kabinet werkt aan een maatregelenpakket om de cultuursector te kunnen helpen. Maar dit gaat niet iedere organisatie redden.

"Schijnoplossingen" voor cultuursector

"Ze zijn feitelijk een schijnoplossing. We worden kunstmatig in leven gehouden", zegt Hermans in NRC. Hermans zegt dat de financiële problemen op deze manier verschoven worden naar het einde van het jaar. Wanneer Toneelgroep Maastricht een nieuwe productie zou opzetten, worden er nieuwe kosten gemaakt wat een liquiditeitsprobleem oplevert.

Culturele instellingen worden onder andere geholpen door subsidies die eerder uitgekeerd worden. Maar deze subsidies krijgen ze later niet nog een keer. Toekomstige producties komen zo in de knel, vertelt Hermans. Ook de huur is opgeschort maar moet later in het jaar nog betaald worden.

Weinig in spaarpot

Hermans vertelt ook in NRC dat er geen buffer meer is. "Het zwaartepunt van onze producties ligt dit seizoen in dit voorjaar. We lopen zeven ton aan inkomsten mis. We hebben niet stilgezeten, want door contracten aan te passen en producties te verschuiven hebben we de kosten nog wel enkele tonnen kunnen terugbrengen, maar ook dat heeft een grens. Het verlies is alsnog 3,5 ton. Als culturele organisatie mag je niet te veel eigen vermogen op de bank hebben staan, dus ons spaarpotje is kleiner dan dat verlies: maar 280.000 euro"

Hierdoor heeft Toneelgroep Maastricht in september bijna geen geld meer. Een tegenvaller zou niet meer op te vangen zijn. Vervolgens heeft de organisatie in december helemaal geen geld meer wat het einde voor de toneelgroep zou betekenen.

Onvoorwaardelijke financiële steun

Volgens Hermans is een cultureel noodfonds dat geld op maat uitkeert, de enige oplossing. Daarom roept hij de cultuurminister Engelshoven op om te komen met onvoorwaardelijke en passende financiële steun.

Producties waarmee Toneelgroep Maastricht in de theaters zou staan zijn onder andere Jungfrau, De geheime tuin (7+), The Great Gatsby (met Jeroen van Koningsbrugge) en Noa Wildschut speelt Beethoven.

Foto: Stephan Vanfleteren

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over