Ton Vorstenbosch overleden

Toneelschrijver Ton Vorstenbosch (1947) is afgelopen dinsdag overleden. Onder zijn vele werken vallen 'Wilhelmina, je Maintaindrai', 'Scheiden' en 'Annie M.G., de dochter van de Dominee'.

Vorstenbosch geldt in ons land als de belangrijkste toneelschrijver van de afgelopen en begin deze eeuw. Op zijn naam staan onder meer 'Scheiden'; 'Annie M.G., de dochter van de Dominee', 'Annie M.G. op Soestdijk' en vijf solovoorstellingen voor Nel Kars over het Nederlandse vorstenhuis. Voor zijn succesvolle stuk 'Wilhelmina, je Maintaindrai' mocht hij de Publieksprijs in ontvangst nemen en het geldt nog steeds als het meest gespeelde stuk van de afgelopen jaren.

Guus Vleugel
Toneelgroep Centrum, Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Globe speelden graag de stukken van Vorstenbosch. Ook werkte de toneelschrijver veelvuldig samen met collega's als Mette Bouhuijs, Peter Oosthoek en Gerard Jan Rijnders. Samen met Guus Vleugel schreef hij 'Schandaal in Holland', 'De miraculeuze comeback van Mea L. Loman', 'Sterke drank in Oud-Zuid' en 'Srebrenica!'.

Opvallende verschijning
Ton Vorstenbosch was gedurende zijn leven een opvallende verschijning. Zelf zei hij hierover: "Een beetje gesoigneerd, dat hoort erbij. Het is het leven een beetje leuk maken. Ik hou niet van versloffen. De inrichting van mijn huis interesseert me niet, daar is het een grote puinhoop. Het is de kunst telkens weer goed uit die puinhoop te voorschijn te komen.'

Vorstenbosch overleed na een ziekbed op 14 februari op 69-jarige leeftijd.

Lees meer over