Tjitske Reidinga vond rol in nieuwe tv-serie zwaar door eigen ervaringen met kanker

Vanaf 6 januari is actrice Tjitske Reidinga als 'Karlijn' te zien in de nieuwe tv-serie K van Karlijn. De serie gaat over Karlijn bij wie borstkanker wordt geconstateerd. Reidinga vindt het een belangrijk verhaal om te vertellen omdat ze zes jaar geleden zelf te horen kreeg dat ze blaaskanker had. Dit vertelde ze in de VARAgids.

Toen er zes jaar geleden blaaskanker bij Reidinga werd ontdekt, maakte ze dit niet bekend aan de pers. Haar familie, vrienden en collega's wisten wel dat het speelde. "Ik maakte er geen geheim van. Dat kon ook niet door planning, speelschema's en ziekenhuisopnames. Maar ik wilde zoveel mogelijk doorwerken. Vasthouden aan de normale dagelijkse gang van zaken, dat is ook een reddingsmechanisme en een manier om te overleven. Het gaf afleiding", vertelt de actrice in de VARAgids.

Reidinga vertelt dat er geen sprake was van paniek na haar diagnose omdat de kanker in een vroeg stadium is ontdekt. Toch moest ze vele behandelingen en operaties ondergaan. "Daarom heb ik eigenlijk nooit echt getwijfeld aan de goede afloop. Evengoed is het dan bijzonder pittig en mentaal moeilijk." Inmiddels is de actrice genezen verklaard.

Maar het spelen van Karlijn viel toch zwaar voor Reidinga. "Haar personage ligt vrij dicht bij mezelf en hoe ik reageer, en voor deze serie was ik toch weer negen of tien weken bezig met ziek zijn. Compleet met in de mri liggen en bestralingsscènes. Zwaar."

K van Karlijn is vanaf woensdag 6 januari elke woensdag te zien om 20.30 uur op Net5.

Beeld: K van Karlijn, Mark de Blok/Talpa

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over