Tijd voor actie: cultuur moet open!

Het roer moet om! De cultuursector is er klaar mee nog langer gesloten te moeten blijven. Veel artiesten en theaters staan nu op en komen in actie! 

Kapsalon Theaterdag

Sanne Wallis de Vries kon niet langer lijdzaam afwachten en roept daarom theaters op open te gaan aankomende woensdag: 19 januari ben je welkom in Kapsalon Theater, zo vertelt ze in het programma M. Het idee hiervoor komt van Diederik Ebbinge. Hiermee verwijzen hij en de cabaretière naar de ongelijkheid die is ontstaan na de laatste persconferentie, waarbij werd aangegeven dat sommige sectoren wel geopend mogen worden - zoals kapsalons en winkels - maar theaters en horeca nog steeds gesloten blijven. En dat terwijl de veiligheid daar juist net zo goed gewaarborgd kan blijven, zo vinden velen.

Sanne Wallis de Vries komt in actie

Door eenmalig theaters om te bouwen als kapsalons, manicure-, pedicure- en massagesalons, mogen ze in die vorm wél publiek ontvangen. "Je kan een afspraak boeken bij kapsalon De Kleine Komedie. En heel gek, want er is een podium, maar er worden optredentjes gedaan, want er is een podium dus je kunt verrast worden door optredens", zo vertelt Sanne Wallis de Vries. "Dat vond ik zo'n leuk idee, dat ik vroeg: 'Diederik, mag ik dat landelijk uitrollen?'" Ondertussen hebben veel artiesten -waaronder Jochem Myjer- en theaters al positief gereageerd op de Instagrampagina van Theater Kapsalon. De volgende theaters hebben al toegezegd mee te werken: De Kleine Komedie in Amsterdam, Orpheus in Apeldoorn, Parktheater in Eindhoven, Walhalla in Rotterdam en Rensentheater in Emmen, waar Sanne op het podium staat. 

#CultuurOpenNU

Ook andere artiesten en theatermakers laten van zich horen. Zo is er een petitie in Utrecht gestart om de culturele instellingen en horeca te heropenen. Ook spraken zangeres Britta Maria en pianist Maurits Fondse in het programma Eén Vandaag over de opgelegde situatie waar ze niet langer slachtoffer van willen zijn. "We zijn te stil geweest vanuit de culturele sector. Zowel financieel als mentaal is het klaar."

Er is ook een hashtag in het leven geroepen: #CultuurOpenNU

Ontwerp poster Kapsalon Theater: Bart van Dijk

Gerelateerde onderwerpen