Theaterwereld reageert woedend op maximum van dertig personen

De theaterwereld reageert woedend op de plannen van het kabinet om theaters vanaf 1 juni open te laten gaan met een maximum van 30 personen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Uit een kleine rondgang blijkt dat de meeste grote theaters helemaal niets hebben aan deze regels.

De reacties liegen er bepaald niet om. 'Er worden valse verwachtingen gewekt,' vertelt Albert Verlinde van Stage Entertainment. 'Ik ben echt kwaad,' reageert Jon van Eerd van Pretpakhuis. Maar de hardst kritiek komt toch wel van Ruud de Graaf van De Graaf & Cornelissen Entertainment: 'Hier hebben we helemaal niets aan, het is een wassen neus. Wie heeft dit verzonnen? Ik ga niet eens nadenken over een voorstelling voor dertig of honderd man, wat vanaf 1 juli mag. Dit is het domste dat ik in lange tijd heb gehoord!'

'Het enige dat open gaat, is het vlooientheater,' vertelt De Graaf. 'Minister van Engelshoven geeft met deze maatregelen aan dat ze er niets van snapt. We hadden liever gehad dat het kabinet had gezegd: de theaters blijven tot 1 januari dicht. Dan weten we tenminste war we aan toe zijn.

Theaterbranche zoekt naar alternatieven

Ondertussen wordt er achter de schermen hard gewerkt aan alternatieven. Al eerder deze week werd bekend dat Verlinde en De Graaf bezig zijn met een plan om schotjes te plaatsen in het theater, zodat deze geschikt worden voor de anderhalve meter economie.

Daar blijft het niet bij. Verlinde vertelde vandaag bij Troost TV dat hij bezig is met een nieuw protocol om in grote theaters grote groepen mensen veilig toe te laten. 'We gaan bijvoorbeeld bij het Circustheater meerdere ingangen creëren. We gebruiken nu één grote ingang, maar we gaan meer naar de situatie in Londen of New York, waar veel verschillende deuren worden gebruikt.'