Theaters pleiten bij heropening voor meer dan 30 gasten per zaal

Nederlandse theaters en bioscopen willen bij heropening meer dan 30 bezoekers per zaal ontvangen. De koepelorganisaties blijven lobbyen bij het kabinet voor een verruiming van de herziene coronaroutekaart.

Gisteren maakten demissionair premier Rutte en minister De Jonge bekend dat onder meer theaters en bioscopen ten minste tot 2 maart gesloten blijven. De koepelorganisaties Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) tonen begrip voor de verlengde lockdown, maar hopen op hun beurt op ruimere versoepelingen bij heropening.

Geüpdatete corona-routekaart te streng

Tijdens de coronapersconferentie presenteerde Rutte en De Jonge ook de herziene routekaart. Op de kaart valt af te lezen dat bij een risiconiveau 3 'ernstig' theaters en bioscopen maximaal 30 gasten per zaal mogen ontvangen. Dat is te weinig om rendabel de deuren te openen, zo vertelt NVBF-directeur Gulian Nolthenius aan NU.nl

Ook VSCD-directeur Gabbi Mesters pleit voor een verruiming van het maximale bezoekersaantal. "We willen straks graag meer mensen binnenlaten dan die dertig mensen voor de lockdown. De theaters hebben al laten zien dat dat mogelijk is met inachtneming van de 1,5 meter afstand."

Testevenementen

De komende tijd onderzoekt het kabinet of, en hoe grote publieksevenementen zoals voorstellingen, concerten en wedstrijden op een verantwoorde manier kunnen plaatsvinden in coronatijd. Dit gebeurt aan de hand van zogenaamde testevenementen. Zo treedt cabaretier Guido Weijers eind februari voor 500 man op in het Utrechtse Beatrix Theater. 

In de routekaart is bij de maatregelen voor culturele instellingen en evenementen een voetnoot opgenomen dat de resultaten van dergelijke testevenementen kunnen leiden tot een alternatieve norm, waarbij mogelijk grote bezoekersaantallen toelaatbaar zijn dan nu in het schema vermeldt. 

Lees meer over