Theaters mogelijk per 1 juni weer gedeeltelijk open

Theaters lijken per 1 juni weer gedeeltelijk open te mogen. Dit heeft premier Rutte zojuist bekendgemaakt tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen.

Hoera! Een voorzichtige boodschap van positiviteit. Zojuist heeft premier Rutte onthuld dat theaters naar verwachting op 1 juni weer gedeeltelijk hun deuren kunnen openen. Wel dienen theaters, schouwburgen en bezoekers zich aan strikte voorwaarden te houden. Zo geldt er een maximumaantal van 30 mensen inclusief het personeel en dient uiteraard de 1,5 meter afstandsregel te worden nageleefd. Ook moet je altijd van tevoren reserveren en wordt er met vragen gecontroleerd of het veilig is dat je naar het theater komt. Als alles goed gaat zou per 1 juli zelfs het getal van 30 personen omhoog mogen naar 100 personen. 

Rutte benadrukt daarnaast dat het een intentie betreft en dat de werkelijke toezegging pas een week van tevoren kan worden gegeven. Of de plannen doorgaan is afhankelijk van de verspreiding van het coronavirus nu Nederland weer langzaam op stoom komt.

Theaterbeleving op de schop

De strenge voorwaarden maken het theaterbezoek zoals we van voor de coronacrisis kenden onmogelijk. Het is dan ook de vraag in hoeverre theaters en producenten zich op korte termijn kunnen aanpassen aan de strikte regels. Zo wordt er onder meer gedacht om in de toekomst de mensen met schotjes van elkaar te scheiden. Daarnaast dienen ook de voorstellingen, horecagelegenheden en looproutes aangepast te worden. Een grote klus dus.

Dan rest nog de vraag of het voor (grote) theaters en schouwburgen financieel gezien wel rendabel is om voor zulke kleine aantallen bezoekers de deuren te heropenen. Het is dan ook afwachten hoe theaters en producenten reageren op de plannen van het kabinet. 

 

 

Lees meer over