Theaternieuws uit 2021 om blij van te worden

Net als 2020 was 2021 een lastig jaar. De theaterwereld kreeg veel tegenslagen te verwerken. Maar gelukkig waren er ook lichtpuntjes in de duisternis! Zoals prijsuitreikingen, artiesten die baby's kregen en aankondigingen van nieuwe (en oude) theatershows. Dus om dit jaar met een positieve noot af te sluiten, vind je hieronder een greep uit het mooie theaternieuws van 2021.

Babynieuws

In 2021 zaten er een aantal artiesten op een roze wolk: ze kregen gezinsuitbreiding! Zo verwelkomden in januari Noortje Herlaar en Barry Atsma hun tweede dochtertje en kreeg Jeninifer Hoffman in februari haar eerste zoontje. Tommie Christiaan werd in het voorjaar opnieuw vader van een zoon en Tijl Beckand sloot deze zomer zijn vierde kindje voor het eerst in zijn armen. Jandino Asporaat deelde onlangs ook het mooie nieuws dat hij een derde kindje gekregen heeft. Daarnaast maakte cabaretier René van Meurs bekend dat hij in het voorjaar van 2022 voor het eerst vader wordt.

Maar er zijn niet alleen verse vaders en moeder bijgekomen dit jaar. Zo is theaterproducent Joop van den Ende op 78-jarige leeftijd voor het eerst opa geworden.

Prijzenregen

Gelukkig werd ook dit jaar het werk van veel artiesten bekroond met mooie prijzen. De belangrijkste cabaretprijzen van Nederland, de Poelifinario's, gingen dit jaar naar onder meer Alex Klaasen en Sara Kroos. De belangrijke muziekprijzen van Nederland, de Edisons, gingen dit jaar naar onder andere Rob de Nijs en Eefje de Visser.

Niet alleen de gevestigde namen ontvingen mooie prijzen. Ook veel belovend talent stond in de schijnwerpers. Cabaretduo N00b, bestaande uit Laura Bakker en Isabelle Kafando, kreeg de Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. De jury noemde de twee een ‘ontroerend komisch duo’. Daarnaast won Thjum Arts zowel de jury- als publieksprijs op Cameretten Festival 2021 met zijn voorstelling Tijdloos Genot.

Een fragment van Thjum Arts:

 

Komiek en schrijver Ronald Snijders ontving een hele bijzondere prijs: de Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret. Hiermee treedt hij in de voetsporen van Tineke Schouten en Herman van Veen.

Ook Herman Finkers kreeg een mooie prijs: de Zilveren Krulstaart. Deze onderscheiding ontving hij voor het schrijven van het filmscenario van De beentjes van Sint-Hildegard, waar hij ook de hoofdrol in speelde.

Hier kijken wij naar uit

Ondanks alle lockdowns staat de theaterwereld niet stil, zo verschenen er een hoop nieuwsberichten over nieuwe (en oude) voorstellingen waar we ons de komende tijd op mogen verheugen.

De grote musicalster Pia Douwes schittert sinds lange tijd weer in een grote show. Theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment brengt namelijk vanaf september 2022 The Prom op te planken, met Pia Douwes in de hoofdrol!

Verder presenteren Albert Verlinde Producties en Toneelgroep Maastricht de musical Dagboek van een Herdershond in het MECC Maastricht. Deze spektakelmusical is in mei en juni 2022 te zien met onder meer Angela Schijf en William Spaaij in de hoofdrol.

Nog zo'n bijzondere theaterproductie die je niet wilt missen is De Koning van Amsterdam. Deze musical is vanaf september 2022 te zien, exclusief in Theater Amsterdam met Pierre Bokma in de hoofdrol. In dit verhaal leer je over het bijzondere leven van de flamboyante ondernemer Maup Caransa.

De teaser van De Koning van Amsterdam

 

Tot slot is komend jaar Hij Gelooft in Mij terug van weggeweest! Deze musical over André Hazes was van 2012 tot 2015 een knallend succes. Ter ere van de 70e verjaardag van de volkszanger komt de musical terug. Martijn Fischer zal de rol van Hazes wederom op zich nemen.

Ook al heeft de theaterwereld het al bijna twee jaar erg zwaar. We merken dat veel theatermakers de moed erin houden en niet stil blijven zitten. We hopen dat we in 2022 weer volop mogen genieten van al het moois dat theater te bieden heeft!

 

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over