Theater.nl bezocht: Trijntje zingt Vrienten met Vrienten

Trijntje Oosterhuis en Xander Vrienten brengen in het theaterconcert Trijntje zingt Vrienten met Vrienten een wonderschoon eerbetoon aan de overleden Doe Maar-legende Henny Vrienten. Theater.nl mocht meegenieten van dit bijzondere optreden in Stadsschouwburg Nijmegen.

Wanneer Trijntje het podium oploopt, klinkt er al een groot applaus: er zijn duidelijk fans van de zangeres aanwezig. Maar op de hits van Trijntje hoeven ze niet te rekenen. Op deze avond staat de muziek van Henny centraal. Nee, ook geen Doe Maar-hits. Trijntje en de zeskoppige band onder leiding van Xander Vrienten brengen de mooiste liedjes van Henny's laatste drie solo-albums ten gehore.

Lieve liedjes

Stuk voor stuk zijn het rustige, lieve, bijna poëtische liedjes, maar zweverig wordt het nooit. De nuchtere teksten laten je nadenken over de grote thema's van het leven, zoals liefhebben en ouder worden. Geen wonder dat hier en daar een traantje wordt weggepinkt. 

Dat Trijntje slechts een paar weken geleden zelf afscheid heeft moeten nemen van haar vader Huub Oosterhuis, geeft de voorstelling nog meer emotionele lading. Ze is ervan overtuigd dat Henny en haar vader ergens op een wolk zitten met een borrel in hun hand en tevreden naar beneden kijken.

Van hoog niveau

De zang van Trijntje is zoals altijd loepzuiver. We kennen haar als een artiest met een geweldig volume, maar in dit concert weet ze het prachtig klein te houden met hier en daar een zeer beheerste uithaal. Af en toe is het ook swingen geblazen en mogen de voetjes van de vloer op het strakke ritme van de band. 

Al met al is Trijntje zingt Vrienten met Vrienten een prachtig eerbetoon aan een van de beste Nederlandse liedjesschrijvers van de afgelopen decennia. De muzikanten bewijzen eens te meer dat het muzikale oeuvre van Vrienten nooit vergeten mag worden. 

Trijntje, Xander de band zijn nog een paar keer te zien voordat ze hun tournee in september afsluiten in Carré. Bekijk de speellijst!

Gerelateerde onderwerpen