Theater.nl bezocht: Familiespel

Annick Boer, Jacqueline Blom, Bas Hoeflaak en Mark Rietman stonden op 10 maart met de tragikomedie Familiespel in de Stadsschouwburg in Nijmegen en Theater.nl was erbij.

Jacqueline Blom en Mark Rietman spelen Elisabeth en Nicolaas, een gescheiden stel met twee kinderen. Samen met hun nieuwe partners (Bas Hoeflaak en Annick Boer) en de kinderen brengen ze de feestdagen door in het gezamenlijke vakantiehuis in Schotland. Dat dit geen gezellig samenzijn wordt, is al snel duidelijk.

Met licht- en geluidseffecten wordt het Schotse landhuis neergezet als een griezelig oud spookhuis. Deze horrorfactor is echter niet doorgevoerd in de rest van het stuk, waar het vooral draait om gespannen relaties en komisch ongemak.

Dubbelrollen

Blom, Rietman, Boer en Hoeflaak spelen niet alleen de volwassenen, maar ook de vier kinderen die zijn meegesleept op deze vakantie. Het kan nogal ongemakkelijk zijn om volwassenen te zien in kinderrollen, zeker wanneer een boze puber of onnozel meisje nogal stereotypisch zijn neergezet. Maar de ervaren acteurs weten de rollen toch overtuigend te spelen, met name wanneer de kinderen meer naar elkaar toe groeien en zo gelaagder worden.

Daarnaast zorgt de scène waarbij Bas Hoeflaak als de zevenjarige Lex in de problemen komt voor schaterlachen in de zaal.

Een avondje humor

Familiespel heeft geen verrassende plottwist en levert ook geen unieke visie op het moderne samengestelde gezin. Maar het is wel een stuk met ijzersterke acteurs die vol overgave en met zichtbaar plezier op het podium staan. Daarnaast vliegen de grappen en lachwekkende situaties je om de oren. Dus zoek je een leuke voorstelling om een avondje lekker te lachen, dan is Familiespel een prima keuze.

Je kunt Familiespel nog tot en met 16 april 2023 bezoeken.

Gerelateerde onderwerpen