Theater.nl bezocht: Coriolanus

Het Nationale Theater steekt Coriolanus, het toneelstuk van Shakespeare, in een modern zwart jasje. Theater.nl bezocht deze voorstelling van de hand van regisseur Nina Spijkers, met eindregie door Liesbeth Coltof.

In Coriolanus staan het Romeinse volk en de leiders van de senaat lijnrecht tegenover elkaar. Generaal Coriolanus - overtuigend gespeeld door Yela de Koning - staat op het punt om verkozen te worden tot consul. Maar de volksvertegenwoordigers (Sander Plukaard en Mariana Aparicio) proberen hier een stokje voor te steken, omdat ze te grof is en te boos en het volk niet serieus neemt.

Actuele thema's

Het toneelstuk opent met een bestorming van het Capitool. In het licht van de huidige protesten en verkiezingen is de parallel met de actualiteit snel duidelijk.

Generaal Coriolanus is bereid op het slagveld haar leven te geven voor haar vaderland. Maar ze noemt het volk tuig, honden en zelfs een veelkoppig monster. Wat weegt zwaarder: woorden of daden? Niemand lijkt het antwoord te hebben. Want hoewel de burgers Coriolanus haten om haar grofheid, zien ze ook haar verdiensten in de oorlog. 

Decor en kostuums

De verschillende locaties, zoals de senaat, het marktplein of het slagveld, worden slim weergegeven door te schuiven met de grote decorstukken. Ook het verschil tussen de Romeinen en hun vijanden de Umbriërs is helder door de simpele kostuumverschillen. Hoewel iedereen is gehuld in futuristisch zwart (kostuumontwerp: Lotte Goos) zijn de Umbriërs te herkennen aan hun zilvergrijze haar en een kanten outfit die in een Berlijnse raveclub niet zou misstaan. Het helpt om de twee uur durende complexe geschiedenis goed te kunnen volgen.

Het Nationale Theater weet met Coriolanus een stuk neer te zetten met gelaagde personages en interessante politieke en morele dilemma's. Wie is goed en wie is fout? Oordeel zelf, lijkt de boodschap. Het publiek in Stadsschouwburg Nijmegen oordeelt in ieder geval met een oorverdovend applaus.

Coriolanus is nog tot en met 8 april te zien.

Gezien op 28 maart 2023.

Foto: Gordon Meuleman

Gerelateerde onderwerpen