The Passion herrijst bij KRO-NRCV in 2021

Het leek het einde. Nadat The Passion dit jaar alleen in aangepaste vorm op televisie was te zien, melde omroep EO eind juni dat het evenement na tien jaar zou stoppen om ruimte te maken voor vernieuwing bij de publiek omroep. Dit tot groot verdriet van iedereen. Maar nu is er goed nieuws! The Passion herrijst uit de dood. Omroep KRO-NCRV neemt het evenement over. The Passion 2021 gaat door!

Directeur Peter Kuipers van omroep KRO-NCRV twijfelde totaal niet over deze keuze. Waarom de EO het evenement opgaf, weet hij ook niet precies. "Maar het heeft ons ook verrast," zo vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. "The Passion heeft een grote impact op de Nederlandse samenleving. Dat blijkt ook uit een onderzoek dat binnenkort wordt gepresenteerd. Dat laat je toch nooit vallen? Laten wij dan zorgen dat het gewoon doorgaat."

Dit geeft bovendien ook ruimte om een frisse draai aan The Passion te geven. "Je hebt het kruis waarbij de verticale lijn staat voor het Bijbelse verhaal en de horizontale voor de samenleving. Wij willen meer dat laatste. Het verhaal moet een inspiratiebron zijn voor alle 18 miljoen Nederlanders." Daarom zal The Passion diverser worden dan ooit tevoren. Het gaat volgend jaar sowieso door en zal "de volle breedte van onze maatschappij (laten) zien".

Dat betekent dat in theorie Jezus gespeeld zou kunnen worden door een vrouw. "Of door iemand uit de LHBT-gemeenschap”, aldus Kuipers. "Het accentverschil is dat we kiezen voor een vertaling naar de samenleving waarbij de ander centraal staat. Daarbij sluiten we helemaal niemand uit." De cast wordt uiteraard, zoals ieder jaar, pas later bekend gemaakt.

Ben je op zoek naar een andere musical? Kijk dan ook even in onze theateragenda.