Stef Bos pareert kritiek op Beste Zangers: "geen valse tranen"

Stef Bos prijst muziekprogramma Beste Zangers om de kwaliteit en oprechtheid. De kritiek dat de show een tranendal zou zijn, is volgens de zanger onzin. In een interview met het AD gaat hij uitvoerig in op het programma.

Bos twijfelde zelf lange tijd over zijn deelname aan Beste Zangers, maar is nu vol lof over het populaire muziekprogramma. De zanger is van mening dat AVROTROS best wat meer zou mogen inzetten op de puurheid. "Weet je dat we daar maar één kans krijgen om te zingen? Gaat er iets fout, dan zien en horen bijna 2 miljoen mensen dat."

Beste Zangers geen tranendal

Hoewel het programma ontzettend populair is, zijn er soms twijfels over de 'echtheid' van de rijkvloeiende tranen. Onzin, meent Bos: "Het zijn geen valse tranen, dit zijn emoties die bovenop een berg ontstaan vanwege de schoonheid van het uitzicht. Alleen, in een land zonder bergen kun je je dat soort emoties soms moeilijk voorstellen", zo vertelt hij in het AD.

De zanger, die vanavond (1 oktober) zelf in de schijnwerpers staat, haalt zijn grote hit 'Papa' aan als voorbeeld. "Zelf 'Papa' zingen is onvergelijkbaar met het live vlak voor je neus opgediend krijgen. Opeens luister je dan naar je eigen nummer, dat kan je gemakkelijk naar de strot grijpen."

Stef Bos raakt medekandidaten keer op keer

De pater familias van Beste Zangers is op televisie zichtbaar aan het genieten van zijn collega's, maar laat zelf ook een diepe indruk achter bij zijn medekandidaten. In de voorgaande afleveringen maakte Bos al veel emoties los bij Suzan & FreekSanne Hans (Miss Montreal), Diggy Dex en Tabitha.

Waarom juist hij iedereen zo weet te raken? "Misschien is het een bepaalde vorm van onbevangenheid. Als ik een nummer zing, houd ik nergens meer rekening mee. Niet met zangtechniek, of hoe iets overkomt. Ik ben wel vrij makkelijk op een podium."

 

 

Wijze lessen André van Duin

Deze onbevangenheid heeft de zanger naar eigen zeggen te danken aan André van Duin. Toen Bos in 1991 live een nummer moest vertolken in het tv-programma Bouw mee aan Carré, was hij ongelofelijk zenuwachtig. Van Duin was zijn reddende engel. "'Stef, je bent nerveus hè? Maar ik heb jouw liedje gehoord, het is heel mooi. Bedenk straks op dat podium dat het niet om jou gaat, maar om het liedje.' Nog altijd voel ik me comfortabel op een podium, omdat ik steeds weer besef dat het alleen gaat om dat liedje."

 

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over