Stef Bos: ‘Hoe moeten we nu met zijn allen leven? Dat is het grote verhaal.’

We spreken zanger en liedjesschrijver Stef Bos eind november op zijn zolderkamer, via Zoom. Nog altijd is zijn stem meteen herkenbaar, met warme diepe klanken. Twee weken na dit gesprek zou Nederland opnieuw in lockdown gaan. Maar ook toen al keek Bos met dubbele gevoelens terug op het jaar 2020.

2020 was een jaar waarin iedereen massaal even stil moest staan en mocht nadenken over hoe het nu verder moet. En daar is grote behoefte aan, zo merkt ook Stef Bos. Zeker nu de Nederlandse politiek niet echt een verhaal vertelt over welke kant het op gaat en wat we nu gaan doen.

Stef Bos mist iemand die de sterren kan lezen

Stef Bos stoort zich enorm aan de houding van politici, zeker als het gaat over de coronacrisis. Alles wordt nu met adviezen en zo pragmatisch mogelijk besloten. Niemand zet een echte koers uit. Alsof ze geen morele visie hebben om dit probleem te lijf te gaan. ‘Juist in deze tijd lopen we tegen de filosofische vraag aan hoe we met zijn allen moeten leven.’ Hoe gaan we daar mee om in tijden van pandemie? ‘Dat is toch uiteindelijk wel het grote verhaal van deze tijd.’

Dat houdt hem veel bezig. Niet alleen vanwege zijn eigen frustratie, maar ook omdat hij gevraagd is om een lied te schrijven over minister-president Mark Rutte. Hij is al weken bezig om hem ‘te vangen in een lied.’ Dat is nog verdraaid lastig en heeft hij niet eerder zo gedaan. Het is ook moeilijk omdat Rutte sowieso lastig te vangen is. ‘Die zegt dat hij niks vindt, zoals “visie is als een olifant die het zicht ontneemt”’.

Toch begint Rutte al aardig in de vingers van Bos te zitten. Naast de nodige verschillen voelt hij ook een hoop waardering voor onze premier. In sommige dingen lijken Bos en Rutte op elkaar: qua achtergrond bijvoorbeeld. Maar toch… hij mist bij Rutte iemand die de sterren kan lezen.

 

Serenade was een proeftuin

Ondanks alles was 2020 zeker geen slecht jaar voor Stef Bos. Om de haverklap was hij dit jaar op televisie te zien. ‘Dat was vooral toeval, trouwens…. Met dank aan de grote zendbaas bij de NPO, die beslist wie wat wanneer groen licht krijgt.’ Zo kon het gebeuren dat hij te zien was in Beste Zangers (waar hij een aantal opvallende optredens gaf) en in zijn eigen tv-serie Serenade.

Beste Zangers viel natuurlijk het meeste op. In dit geliefde en goed bekeken programma zong Stef Bos aan het einde van het seizoen een opvallend duet met Miss Montreal: Laat me van Ramses Shaffy. Eerder ontroerde hij rapper Diggy Dex met een nieuwe versie van het rapnummer Sterren tellen. Toch had Stef Bos vooraf nog wel wat twijfels. Hij was al meerdere keren gevraagd, voor hij dit jaar uiteindelijk toezegde.

Maar daarnaast verscheen ook Serenade op televisie. Een 7-delige serie waarin Stef Bos iedere aflevering een nummer schrijft voor een onbekende persoon die een bijzonder leven achter de rug heeft. Iedere aflevering werkt toe naar een soort muzikaal portret. Want ‘in elk leven zit een lied’. Zo sprak hij een ex-crimineel in de voormalige Bijlmerbajes, een vrouw met borstkanker die is uitbehandeld en een jongen die ondanks een bewogen jeugd en dakloosheid zijn leven wist op te pakken.

Serenade was ‘een proeftuin’, aldus Bos. ‘We kregen de ruimte om te experimenteren. Kijken wat werkt.’ Toch was dat soms nog wel een beetje spannend. ‘Ik wilde toch nog wel even voelen hoe het was om in die cel opgesloten te zitten. Maar ja… hebben we de sleutel eigenlijk wel? Je wilt er natuurlijk wel uit kunnen. Het programma smaakte in ieder geval naar meer en krijgt waarschijnlijk ook een gevolg. Dat wordt misschien in de vorm van een tweede seizoen van Serenade, misschien komt er een nieuw format.

 

Stef Bos wil terug naar het theater

Televisie is nu een mooi uitstapje, maar Stef Bos wil graag weer terug naar het theater. Zodra hij weer mag spelen zou hij dat graag meteen doen. Dat heeft de voorkeur.

In het theater kun je namelijk op de energie van de avond spelen. Dat maakt iedere concert uniek. Bij televisie zit je vast aan je zendtijd en dat luistert heel precies. ‘Je kunt dan niet een paar minuten langer spelen omdat het goed voelt.’

Maar helaas hangt het er heel erg vanaf wat er wanneer mag. Bos kijkt nu naar zijn agenda en wil die niet volplannen met afspraken die niet doorgaan. ‘Dat kan niet eindeloos zo doorgaan. Dan gaan we liever wat anders doen.’ Stef Bos speelt het liefste in het theater. Maar ook buiten het theater is er genoeg ruimte voor zijn muziek.

 

Ben je op zoek naar een concert? Kijk dan ook even in onze theateragenda.

Gerelateerde onderwerpen