Spinvis: noem Nieuwegeins babyskeletje Beatrix

Spinvis, die Erik de Jong in het echt heet, vindt dat het babyskelet dat in Nieuwegein is gevonden de naam Beatrix moet krijgen. Het geslacht is nog niet bekend, "maar ook als het een jongetje blijkt te zijn, houd ik vast aan Beatrix. Dat kan best", zegt hij lachend.

De Jong, die hiermee reageerde op een oproep van columnist Jerry Goossens, heeft nagedacht over zijn naamskeuze: "De vondst is bekendgemaakt in de week dat prinses Beatrix jarig is. En de resten zijn gevonden in de buurt van de Beatrixsluizen."

Overigens ziet hij er ook wel een liedje in. "Er gaat natuurlijk een heel verhaal schuil achter de vondst van moeder en dochter. Woonden ze daar ook? Hoe zijn ze aan hun eind gekomen? Je kan er uren over fantaseren. Ja, ik zou er best een liedje over kunnen schrijven."

De archeologen hebben vooralsnog zelf geen naam bedacht. Ze hebben zelfs nog geen werknaam. Projectleider van het onderzoek Helle Molthof legt uit: "Naast het babyskeletje zijn op dezelfde plek ook nog de resten van twee volwassenen en een tiener gevonden. Om tot een naam te komen, hebben we daarvoor al eerder een prijsvraag uitgeschreven. Maar de uiteindelijke naam bedenken we samen met de gemeente. Daarbij spelen ook overwegingen als vindplaats en historisch belang een rol."

Concert
Erik staat dit voorjaar in het theater met zijn voorstelling Trein/Vuur/Dageraad. Kijk hier voor speeldata. Of kijk hier voor onze volledige agenda.

Foto: Victor van Werkhooven

Lees meer over