Sector podiumkunsten krijgt het lastig

Vanaf 1 mei gelden er nieuwe arbeidswetten. De sector van podiumkunsten krijgt hier uiteraard ook mee te maken. En dat gaat voor grote problemen zorgen, aldus de brancheorganisatie Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK). Daarom schreven ze een brief naar ministers Bussemaker van OCW en minister Asscher van SZW.

Volgens de NAPK is flexibel werken in podiumkunstenbranche erg belangrijk. Maar de nieuwe regels maken dat juist erg moeilijk: onder de nieuwe wet Wet Werk en Zekerheid (WWZ) mogen mensen nog maar drie tijdelijke contracten krijgen in 24 maanden. Daarna moet de werkgever een vast contract aanbieden. En dat is niet handig in deze sector.

Voordat de WWZ gold, konden werkgevers in hun CAO zelf bepalen hoeveel tijdelijke contracten ze boden. Neem bijvoorbeeld de CAO Theater en Dans. Daarmee mogen producenten vijftien tijdelijke contracten aanbieden in 48 maanden. En er ontstond hierdoor geen vast dienstverband. Maar deze CAO geldt niet meer vanaf 1 juli 2016. Alleen acteurs en dansers kunnen vanaf dan nog van deze flexibiliteit gebruik maken.

Een ander probleem is dat met de nieuwe criteria de Belastingdienst ZZP-ers in voorstellings- en productiegebonden functies niet meer zien als zelfstandigen. Erg onhandig, want sinds de bezuinigen maakt de sector voor podiumkunsten juist meer gebruik van zzp-ers. Daarom schreef de NAPK naar de ministers Bussemaker van OCW en minister Asscher van SZW ieder een brief. Daarin vraagt het de ministers om ook voor deze groep ZZP-ers een uitzondering te maken.

Lees meer over