Scapino Ballet krijgt waarschijnlijk alsnog rijkssubsidie

Scapino Ballet Rotterdam ontvangt de komende jaren waarschijnlijk alsnog rijkssubsidie. De Raad voor Cultuur wilde het dansgezelschap de subsidie ontzeggen, maar minister Van Engelshoven slaat op aandringen van de Tweede Kamer dit advies in de wind.

Begin juni maakte de Raad voor Cultuur haar subsidieadvies bekend aan Van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Scapino Ballet - het oudste balletgezelschap van Nederland - zou buiten de boot vallen, omdat het niet vernieuwend genoeg zou zijn. Scapino Ballet klom vervolgens op de barricades en startte een petitie om de rijkssubsidie te behouden.

Met succes, lijkt nu. Op verzoek van de Tweede Kamer slaat de minister het advies van de Raad voor Cultuur (gedeeltelijk) in de wind. Scapino Ballet en Eurosonic Noorderslag krijgen hoogstwaarschijnlijk alsnog een rijksbijdrage tot 2024. Donderdag (2 juli) wordt er in de Tweede Kamer gestemd over de motie.

Scapino Ballet dankbaar en opgelucht

De beslissing van de minister werd natuurlijk met gejuich ontvangen bij Scapino Ballet Rotterdam, zo vertelt artistiek directeur Ed Wubbe tegen RTV Rijnmond. De steun uit binnen- en buitenland was volgens hem van groot belang. "Theaterdirecteuren gaven aan dat wij een onmisbare schakel zijn in het culturele landschap, dat heeft denk ik de doorslag gegeven. Wij zijn de spil in het culturele veld, dat is door veel mensen uitgesproken."

Op de socialmedia-kanalen bedankt het balletgezelschap alle mensen die zich hebben ingezet om de subsidie te behouden. Scapino Ballet, dat dit jaar 75 jaar bestaat, kan nu weer vooruitkijken. Wubbe: "In de afgelopen weken zaten wij in een overlevingsmodus. Dat kost energie, maar nu gaan we die energie weer gebruiken om te doen waar we goed in zijn." 

 

 

Foto: © Hans Gerritsen

 

Gerelateerde onderwerpen