Ophef over Israël-lied Sanne Wallis de Show in binnen- en buitenland

Het lied over Israël afgelopen zaterdag in de Sanne Wallis de Show leidde de afgelopen dagen tot veel ophef in binnen- en buitenlandse media. Het ging om een parodie van Martine Sandifort op het winnende Eurovisie nummer van Israël, Toy. De Israëlische ambassade ontving een klacht hierover en noemt het lied antisemitisch en een aanval op Israël.

In het nummer zingt Sandifort over de Al-Aqsa-moskee en hoe Israël met de Palestijnen omgaat. Op de achtergrond worden beelden getoond van onder andere de conflicten.

Er kwamen ook klachten binnen bij het Centraal Joods Overleg en het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens de Israëlische media.

De BNNVARA reageerde dat het niet ging om antisemitisme: "De makers van Sanne Wallis de Show hebben in een parodie op het liedje Toy blijk gegeven van hun visie op die actuele gebeurtenissen, met andere woorden op het Israëlische beleid ten opzichte van de Palestijnen in de Gazastrook. De parodie gaat dus niet over de Joodse gemeenschap maar over het Israëlische regime. Dat zijn twee wezenlijk verschillende kwesties. Daarbij geldt dat de makers niet refereren aan antisemitische vooroordelen. De passages over wereldleiders en dollars die nu worden aangehaald hebben niets van doen met het nazistisch gedachtegoed: verwezen wordt slechts naar de huidige hechte banden tussen Israël/Netanyahu en (met name) Trump, in zowel politiek als economisch opzicht."

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over