Renée van Wegberg: "Mensen hebben behoefte aan muziek"

Musicalactrice en zangeres Renée van Wegberg was net lekker op weg met haar nieuwe tournee Renée Doet De Dames toen de theaters wéér dicht gingen. Opnieuw lagen de optredens stil, waarop ze besloot de hele tournee door te schuiven naar 2021. Maar wat doet Renée tot die tijd? Theater.nl sprak met haar over de coronacrisis, de kerstdagen en haar plannen voor het nieuwe jaar.

Wat doet Renée als ze niet kan optreden voor het grote publiek? Dan doet ze dat gewoon voor een kleiner publiek! Samen met haar partner geeft Renée Cloudconcerten. Via een livestream verzorgen ze muziek voor bijvoorbeeld verjaardagen of (digitale) bedrijfsborrels. "Mensen hebben behoefte aan muziek en aan verbinding. Ook mensen die thuiswerken willen op een andere manier samenkomen met collega's, in een ontspannen sfeer", legt Renée uit.

Het idee voor de Cloudconcerten is per toeval ontstaan. "Onze buren organiseerden op hun werk een aantal workshops en vroegen mij om daar te zingen. Dat heb ik gedaan en dat pakte heel goed uit. We besloten toen om te kijken of we dit meer konden gaan doen." Ze verzorgen ook persoonlijke (muzikale) boodschappen. Zo hebben ze met Moederdag liedjes en boodschappen opgenomen voor moeders. "Dat was ook zo dankbaar om te doen", vertelt ze.

Het is duidelijk dat Renée bezig blijft met leuke dingen doen. Maar vindt ze het vele verzetten en annuleren van haar shows dan niet vervelend? "Ik kan niet ontkennen dat we af en toe best hebben gebaald. Maar je moet de schouders eronder blijven zetten. Het heeft geen zin om je ertegen te verzetten en gefrustreerd te raken. Het is wat het is."

Deze mindset kenmerkt Renée ook in het dagelijks leven. "Ik vind sowieso dat je moet proberen het leven te nemen zoals het komt, de uitdagingen die je tegenkomt aan te gaan en te kijken hoe je de draad weer kunt oppakken. Het is wel vervelend dat we de shows een aantal keren hebben moeten annuleren en verzetten, maar we blijven in ieder geval nog muziek maken."

Liefde voor theater

Toch gaat er voor Renée niks boven livemuziek in een theater. "Samen die energie uitwisselen, samen kunnen meezingen en applaudisseren, dat is onvervangbaar. Daarom geloof ik ook heel erg in theater en dat het wel weer terugkomt. Het heeft iets magisch dat je allemaal hetzelfde beleeft op zo'n moment. Maar the next best thing is dan om het op deze (online) manier te kunnen doen. We merken dat mensen dat heel erg waarderen."

Wat als…

Door de coronacrisis zijn diverse artiesten uit de theaterwereld genoodzaakt zich om te scholen. Voor Renée is dit gelukkig niet aan de orde. Maar als ze tóch zou moeten kiezen, wat zou ze dan doen? "Ik geef nog zanglessen en workshops, dus dat zou mijn eerste keuze zijn." Daarnaast spreekt het werk achter de schermen bij Renée Doet De Dames haar ook aan. "Het cijfertjesgedeelte vind ik wat minder leuk, maar het organiseren en het ondernemen vind ik wel heel leuk om te doen. Dus dan zou ik kijken of ik op dat vlak nog iets zou kunnen doen." Ook een carrière als lerares zou haar wel kunnen bekoren. "Les geven überhaupt. Als dat niet met zingen zou kunnen, dan wel op een school. Dat zou ik ook heel leuk vinden."

Rijstepap met pruimen

Als we in het interview terugkomen op het heden, vertelt Renée dat ze al druk in de weer is met haar kerstrepertoire. "Ik ben al bezig met het instuderen van kerstliedjes, dus ik zit al in de stemming. Die nemen we straks mee met de Cloudconcerten", vertelt ze lachend. De decembermaand vindt ze sowieso een erg leuke tijd. "Er waren ook tijden dat ik het allemaal maar gedoe en kitsch vond, maar dat is helemaal omgeslagen. Ik vind het nu een heerlijke tijd. Zeker ook Sinterklaas, omdat we het nu met de kinderen vieren. Het Sinterklaasjournaal volgen we dan fanatiek, dat is heel leuk."

Op eerste kerstdag kookt de moeder van Renée altijd. "Het is altijd heel lekker wat ze maakt. En ze maakt altijd verschillende toetjes." Een van die toetjes is erg speciaal voor Renée. "Het is een dessert van mijn oma, dat klinkt heel suf, maar dat is rijstepap met pruimen en heel veel slagroom. Dat vind ik echt het allerlekkerst. Daar kan ik mij altijd op verheugen."

Blik op volgend jaar

Hoewel de feestdagen nog moeten beginnen, verheugt Renée zich ook al op het nieuwe jaar. Dan trekt ze weer met Renée Doet De Dames door het land en in de zomer speelt ze in musical De Freule. Dit is een theaterspektakel in de steengroeve van Winterswijk over het onstuimige leven en de tragische dood van Judith van Dorth (1747-1799). Renée kruipt zelf in de huid van Van Dorth. "Het wordt een enorm spektakel met paarden, een enorm ensemble en een orkest", vertelt ze.

Trailer van De Freule (tekst gaat verder onder de video)

Kom naar het theater!

Tot slot richt Renée zich nog even tot jullie, de theaterfans. "Ik hoop dat als we weer open mogen dat iedereen ook weer zin heeft om te komen. De theaters hebben de afgelopen maanden echt bewezen dat ze het serieus nemen. Zowel de maatregelen, als de angst die er mogelijk is bij bezoekers. Ze gaan heel zorgvuldig om met alle regels. Ze zorgen dat het veilig is en nemen hun verantwoordelijkheid", legt ze uit. Ze hoopt dat mensen niet te lang wachten met hun theaterbezoek, want de sector kan op dit moment elke euro goed gebruiken. "Het is ongelofelijk zwaar op dit moment, in de hele sector. Dus hopelijk willen mensen weer komen en de sector ondersteunen." Ze sluit af met: "Ik wil de fans ook vooral hele fijne en gezellige feestdagen wensen! Houd moed, blijf positief en heb vertrouwen!"

Renée van Wegberg speelde de afgelopen jaren in talloze succesvolle musical- en toneelproducties zoals Wicked, Urinetown en Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Renée won tweemaal een Musical Award voor 'Beste vrouwelijke hoofdrol' voor haar spel in Liesbeth List, de musical en Fun Home.

Foto: © Isabeau Bosscher

Gerelateerde onderwerpen

Lees meer over