Recensie: Kleine pijntjes - Johan Goossens

Cabaretier Johan Goossens voelt zich oud, zo blijkt uit zijn nieuwste show Kleine pijntjes. Want waar Goossens zich vóór de coronacrisis jarenlang achtentwintig voelde, merkt hij na twee jaar thuiszitten toch dat hij de veertig nadert. De kleine pijntjes van het ouder worden zijn dan ook de rode draad van deze nieuwe voorstelling. Of tenminste: zo staat het op de flyer.

De kleine pijntjes van Johan Goossens zijn grappig en herkenbaar, zoals kreunend gaan zitten en op een dag opeens intens genieten van vloerverwarming. Toch vormen deze situaties maar een klein deel van de voorstelling. Waar Goossens met zijn show precies naartoe gaat, is hierdoor in het begin nog wat onduidelijk.

Misschien komt dit ook door het ontbreken van 'een duidelijk openingslied dat de mensen richting kan geven'. Volgens Goossens was er dit keer helaas te weinig gebeurd om een fatsoenlijk liedje te kunnen schrijven.

Docentenverhalen

Gelukkig heeft de cabaretier nog genoeg verhalen achter de hand. Thema’s uit zijn eerdere shows, Daglicht, In het beste geval en Vlam, komen ook terug in Kleine pijntjes. Zo is er een bizar verhaal over seks met een Franse pornoster en zijn er anekdotes over zijn tijd als docent op een ROC.

Met name de verhalen over de bijdehante leerlingen en ongeïnspireerde docentendagen blijven een grote bron van vermaak. Dankzij de rake gezichtsuitdrukkingen van Goossens ziet het publiek meteen de misère voor zich van een docent  ‘die aan het eind van de dag met tuutende oren zijn zelfgemaakte stencils uit de verwarming staat te trekken’.

Kleine pijntjes en groot leed 

Halverwege de voorstelling neemt Kleine pijntjes een verrassend ontroerende wending. De cabaretier weet het publiek te raken wanneer hij vertelt over zijn tijd als mantelzorger voor zijn zieke vader. Zijn vader is vorig jaar overleden aan kanker en Johan heeft een groot deel van de coronatijd bij zijn ouders doorgebracht om voor hem te zorgen. Door dit persoonlijke verhaal te delen, creëert hij een context waarin de goed geschreven liedjes over zijn ouders mooi tot hun recht komen.

Goossens is een kei in het delen van zijn persoonlijke belevenissen. Want dan begrijp je opeens dat de ‘kleine pijntjes’ meer zijn dan kreunen bij het zitten en ‘hèhè’ zeggen als de visite weg is. Ouder worden gaat dieper dan een buik die een buikje wordt en een balzak die gaat hangen.

Klik hier voor tickets en meer informatie over Kleine pijntjes van Johan Goossens.

Foto: Jaap Reedijk

Gerelateerde onderwerpen