Raad voor Cultuur pleit voor meer tijd en ruimte voor cultuursector

De Raad voor Cultuur pleit in een advies aan het kabinet voor meer tijd en ruimte voor de culturele sector. Daarnaast moet het huidige subsidiebestel gedeeltelijk op de schop. De raad overhandigde gisteren het adviesrapport Onderweg naar overmorgen aan minister Van Engelshoven.

Volgens de raad komen juist in crisistijd de problemen van het rijkssubsidiebestel bovendrijven. Het adviesorgaan doet in het rapport Onderweg naar overmorgen dan ook een dringende oproep aan minister Van Engelshoven voor meer tijd, vertrouwen en experimenteerruimte. 

Verleng de aankomende rijkssubsidieperiode

Zo pleit de Raad voor Cultuur onder meer voor een verlenging van de aankomende rijkssubsidieperiode, die loopt van 2021 tot 2024. Rek deze periode met 1 á 2 jaar op, zo luidt het advies. Dit biedt de mogelijkheid om het huidige subsidiebestel eens grondig te onderzoeken en waar nodig te wijzigen. Volgens de raad knelt het huidige bestel onder meer op het gebied van vernieuwende producties en het verdienmodel van de makers.

Innovatie lijdt tot problemen

Innovatieve producties vallen nu vaak buiten de subsidieboot, zo licht Marijke van Hees, voorzitter van de Raad voor Cultuur, toe aan NU.nl"Steeds meer makers gaan over grenzen van hun genres heen. Dit levert interessante artistieke nieuwe voorstellingen en presentaties op, waar je soms ook nieuw publiek mee kunt aanspreken. Maar de subsidieregeling kijkt naar het specifieke genre." Bovendien zijn de huidige subsidieverstrekkingen gelimiteerd tot een maximumaantal per genre. 

Experimenteerruimte

Verder zet de Raad voor Cultuur in op speciale fieldlabs, waarin de cultuursector kan experimenteren met nieuwe werkwijzen en verdienmodellen. Ook wordt een special Taskforce Stedelijke Cultuurregio geopperd, opdat regio's van elkaar kunnen leren.

Meer weten? Lees dan het hele adviesrapport Onderweg naar overmorgen.

 

 

Lees meer over